EU-buitenlandchef Borrell vreest dat Gaza-oorlog overslaat naar Libanon

De oorlog die Israël met Hamas uitvecht in de Gazastrook zou weleens kunnen overslaan naar Libanon. Daarvoor heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag gewaarschuwd vanuit Luxemburg, meldt persbureau Reuters. „Dat risico […] wordt met de dag groter.”

Kort na het uitbreken van de oorlog op 7 oktober begon de Libanese strijdgroep Hezbollah uit solidariteit met terreurbeweging Hamas Israël aan te vallen. Vanuit Libanon schoten de rebellen vele raketten op Israël, dat reageerde met tegenaanvallen en gerichte liquidaties van Hezbollah-kopstukken. Met name de laatste weken wordt veel over en weer geschoten en gedreigd.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah sprak afgelopen week ook dreigende woorden uit richting Cyprus. Mocht het EU-land Israël toestaan zijn luchthavens te gebruiken als uitvalsbasis om Libanon aan te vallen, kan Cyprus een vergeldingsaanval van Hezbollah verwachten, zo verzekerde Nasrallah. Na deze reactie zegden meerdere EU-politici hun steun toe aan Cyprus en veroordeelden de uitlatingen van Hezbollah. Cyprus zelf zei “op geen enkele manier bij het conflict betrokken” te zijn.

EU-buitenlandchef Josep Borrell
Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters