Tweede Kamer voelt kandidaat-minister Faber aan tand vanwege ‘omvolking’-uitspraken in nieuwe hoorzittingen

Tweede Kamer voelt kandidaat-minister Faber aan tand vanwege ‘omvolking’-uitspraken in nieuwe hoorzittingen

Kandidaat-minister Marjolein Faber voor de post van Asiel en Migratie (PVV) kan zich vandaag aan een pittige hoorzitting in de Tweede Kamer verwachten. Met name oppositiepartijen — die tijdens de hoorzittingen de kans krijgen om beoogde bewindspersonen van het nieuwe kabinet te bevragen — zullen er mogelijk hard in gaan maandag. Onder meer D66 en DENK hebben vooraf beloofd haar aan een scherpe ondervraging te zullen onderwerpen.

De politieke bagage die Faber met zich meebrengt in het nieuwe kabinet vanwege uitspraken uit het verleden, heeft ervoor gezorgd dat zowel vanuit de publieke opinie als de Nederlandse politiek grote vraagtekens werden geplaatst bij haar bekwaamheid als bewindspersoon. Niet alleen deed ze als Kamerlid pijnlijke uitspraken over migranten en de islam, Faber heeft nog steeds geen afstand genomen van de in racisme gewortelde omvolkingstheorie, die ze in het verleden heeft genormaliseerd.


Lees ook: De diepe, racistische wortels van de omvolkingstheorie

Ook binnen de aanstaande coalitie zorgt haar persoon voor ongemak. VVD-leider Dilan Yesilgöz gaf daar een stem aan door eerder te stellen dat Faber „niet onomstreden” is. Uiteindelijk kreeg PVV-leider Geert Wilders zijn zin en kon een crisisoverleg binnen de formerende partijen niet beletten dat zij begin juli zal worden geïnstalleerd als onderdeel van het nieuwe kabinet. Eerder werd PVV’er Gidi Markuszower (PVV) opzijgeschoven als beoogd minister van Asiel en Migratie omdat hij niet door een AIVD-onderzoek was gekomen.

Ook beoogd PVV-minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts staat vandaag voor de Tweede Kamer. Zijn geloofwaardigheid kwam afgelopen week aan het wankelen vanwege het faillissement van een bedrijf waarbij hij als hoeder mogelijk onrechtmatig heeft gehandeld. De meerdaagse zittingen, die afgelopen week zijn begonnen, staan de uiteindelijke benoemingen van het nieuwe kabinet niet in de weg. De beëdiging van de beoogde bewindslieden staat gepland voor 2 juli.

Marjolein Faber (PVV) heeft nog steeds geen afstand genomen van de in racisme gewortelde omvolkingstheorie, die ze in het verleden heeft genormaliseerd.
Foto Olivier Middendorp

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij rondom de formatie. Lees hier het vorige blog terug.