Column | Goede voorouders

Goed dat beoogd minister Reinette Klever (PVV) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp in Tweede Kamer bij een hoorzitting het heldhaftige verleden van haar voorouders inbracht. Het ging over het zwartepietenjournaal, de Prinsenvlag en natuurlijk weer over het woordje ‘omvolking’, maar achtergrond doet er wel degelijk toe. Reinette bracht in dat de oranje-wit-blauwe Prinsenvlag voor haar een diepere betekenis heeft omdat haar voorouders vanuit Duitsland met Willem van Oranje waren meegereisd om Nederland te helpen bevrijden van de Spaanse bezetting. Ook memoreerde ze dat haar grootouders van moeders kant in de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis hadden en dat haar vader zelfs door de SS is neergeschoten, iets wat hij maar ternauwernood overleefde.

Herkenning bij ons in de huiskamer, want mijn vader zat natuurlijk ook in het verzet. Hij maaide in Noordoost-Brabant juist SS’ers neer. Met een tuinslang spoot mijn moeder ’s avonds het bloed van zijn schoenen.

Die heldhaftigheid is niet overerfelijk, maar het helpt natuurlijk wel als ouders en voorouders aan de goede kant van de streep hebben gestaan. Juist vanwege mijn achtergrond weet ik instinctief dat Reinette deugt.

Binnen omroep Ongehoord Nederland, het ministerie van informatie van de PVV, hebben ze overigens allemaal een goed oorlogsverleden. Voorzitter Arnold Karskens stamt uit een verzetsnest. Als kleine jongen hoorde hij op verjaardagen in de Beemster alleen maar spannende verhalen. Het is jammer dat hij zelf de oorlog niet heeft meegemaakt, we kunnen daar lacherig over doen, maar na de oorlog maakte hij wel het verschil door bejaarde oorlogsmisdadigers hinderlijk voor de voeten te lopen. Je kunt Ongehoord Nederland met gerust hart een moderne versie van oorlogskranten als Vrij Nederland, Het Parool en Trouw noemen. Alleen dan nog inhoudelijker, beter opgezet.

Terug naar Reinette, die ik gedurende de hoorzitting langzaam zag veranderen in een polderversie van Jeanne d’Arc. Hadden haar voorouders ook al niet geijverd voor het vrouwenkiesrecht? Van moederskant gaat ook het verhaal dat ze zich in groepsverband aansloten bij de Batavieren om te knokken met de Romeinen. Neven en nichten van Reinette hebben tijdens de Watersnoodramp van 1953 met gevaar voor eigen leven Nederlandse mensen van daken geplukt. Daar hoefden ze geen medaille voor, de familie-eer was genoeg.

In plaats van op haar te zeiken – daar kan ze overigens goed tegen, de Klevers hebben het wel zouter gegeten – zouden we de PVV ook weleens wat dankbaarder mogen zijn dat zij Klever bereid hebben gevonden om zich over ons te ontfermen. Ze zorgt er straks voor dat wij onze centjes niet weggeven aan oplichters in vreemde landen. Jammer dan dat Jan Paternotte (D66) het tijdens de hoorzitting nodig vond om te zeggen dat zijn grootouders ook onderduikers in huis hadden. Alsof dat hetzelfde is, alsof die mensen daar mee geholpen waren! Was het maar weer oorlog, denk je dan, dan hadden we aan dit soort brutale kul maar weinig tijd verspild.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.