Egyptische premier houdt reisbureaus verantwoordelijk voor vele Egyptische doden tijdens bedevaart naar Mekka

16 Egyptische reisbureaus moeten hun vergunningen inleveren en worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd, omdat ze moslims illegaal naar Mekka in Saoedi-Arabië hebben laten afreizen. Dat meldt persbureau AFP zaterdag op basis van een verklaring van de Egyptische premier Moustafa Madbouli.

Dit jaar vielen tijdens de hadj, de jaarlijkse Islamitische bedevaart naar Mekka, meer dan 1.100 doden door de verzengende hitte. Meer dan de helft van hen had geen officiële bedevaartvergunning, waardoor zij geen toegang kregen tot verkoelende ruimtes. Meer dan de helft van de dodelijke slachtoffers kwam uit Egypte. De Egyptische regering houdt de reisbureaus verantwoordelijk voor het in gevaar brengen van hun klanten, omdat zij reizen zonder vergunning aanboden.

400.000 ongeregistreerde pelgrims

Saoedische functionarissen zeiden vrijdag dat er dit jaar naar schatting 400.000 niet-geregistreerde pelgrims op de been waren, „De meesten van hen hebben dezelfde nationaliteit”, voegde de ambtenaar eraan toe, waarschijnlijk verwijzend naar Egypte. Een groot deel van hen werd vroegtijdig weggestuurd, maar een groep wist toch Mekka te bereiken. Eerder die week meldde AFP dat Egypte 685 doden telde, onder wie 630 niet-geregistreerde pelgrims.

De jaarlijkse hadj duurt een week. Volgens de islamitische traditie moet elke moslim in diens leven zeker één keer op bedevaart naar de heilige stad. Vergunningen voor deelname worden niet aan individuen, maar aan landen verstrek via een quotumsysteem. Zelfs voor degenen die zo’n vergunning kúnnen krijgen, is de onofficiële route aantrekkelijker, omdat dit duizenden euro’s minder kost.

Vorig jaar kwamen 240 moslims om het leven. Vrijdag reageerden Saoedische autoriteiten op het uitzonderlijk hoge dodenaantal van dit jaar. Volgens het land hebben de autoriteiten niet gefaald, maar hebben deelnemers de risico’s niet goed ingeschat. „Dit gebeurde tegen een achtergrond van moeilijke weersomstandigheden en zeer strenge temperaturen”.