Barcelona gaat woningtekort aanpakken: appartementen mogen niet langer aan toeristen verhuurd worden

Verhuurders in de stad Barcelona mogen hun appartementen straks niet langer aan toeristen verhuren. Dat heeft Jaume Collboni, burgemeester van Barcelona, vrijdag aangekondigd in de gemeenteraad. Tegen eind 2028 moet de toeristische vergunning van alle ruim tienduizend appartementen in de stad ingetrokken zijn.

„Deze tienduizend toeristische appartementen zullen vanaf november 2028 worden omgevormd tot woningen”, aldus Collboni. „Het zal zijn alsof je 10.000 nieuwe huizen bouwt”. De burgemeester benadrukte dat het nieuwe beleid inhoudt dat er vanaf 2029 helemaal geen toeristische appartementen meer te huur zullen zijn in de toeristische trekpleister.

Barcelona is de duurste stad in Spanje om te huren

Volgens het bestuur van de Spaanse stad zijn de huurprijzen in Barcelona de afgelopen tien jaar met bijna zeventig procent gestegen en de verkoopprijzen met bijna veertig procent. Per vierkante meter zijn de huurprijzen in de stad in april van dit jaar met bijna 14 procent gestegen ten aanzien van een jaar eerder, zo meldt persbureau Bloomberg. De huurprijzen in Barcelona zijn momenteel het hoogst van alle Spaanse steden.

„We kunnen niet toestaan dat de meerderheid van de jongeren die hun familie wil verlaten, ook Barcelona moet verlaten”, zei Collboni, die de woningcrisis in Barcelona het grootste probleem van de stad noemde. „Deze maatregel zal de situatie niet van de ene dag op de andere veranderen. Dat heeft tijd nodig. Maar met deze maatregel markeren we een keerpunt”.

Harde aanpak toeristensector

Barcelona hanteert al langer een streng beleid wat betreft toeristenappartementen. Sinds 2012 moeten eigenaren die hun appartement voor minder dan 31 dagen willen verhuren over een vergunning beschikken. Afgelopen jaar scherpte de gemeente het beleid aan, door maximaal tien toeristische appartementen per honderd inwoners toe te staan. Ook ging er een streep door permanente vergunningen, en moeten vergunningen momenteel iedere vijf jaar worden verlengd.

Daarnaast zijn de autoriteiten in Barcelona strenger gaan handhaven. Volgens de gemeente zijn sinds 2016 tienduizend eigenaren gedwongen te stoppen met het verhuren aan toeristen. Bijna 3.500 toeristische appartementen zijn de afgelopen jaren omgezet in permanente huurwoningen.

De aangekondigde maatregelen van Barcelona, die op uitgesproken steun van de nationale regering in Madrid kunnen rekenen, betekenen een klap voor de toeristensector. Afgelopen jaar bezochten zo’n 16 miljoen toeristen Barcelona, dat geldt als een van de toeristische topbestemmingen in Spanje. Het land was vorig jaar na Frankrijk het meest bezochte land ter wereld. APARTUR, de vereniging van toeristische appartementen in Barcelona, is kritisch over de maatregel. „Collboni begaat een vergissing die zal leiden tot (meer) armoede en werkloosheid”, aldus de belangenvereniging.