Het blijft bij een tikje op de vingers voor Richard de Mos

Geen omkoping of corruptie, wel schending van het ambtsgeheim. Het gerechtshof in Den Haag sprak Richard de Mos, boegbeeld van stadspartij Hart voor Den Haag, vrijdag vrij van de meeste aantijgingen wegens vriendjespolitiek, maar veroordeelde hem wel tot een voorwaardelijke geldboete wegens schendingen van zijn ambtsgeheim. Ook zijn partijgenoot, ex-wethouder Rachid Guernaoui, werd daarvoor veroordeeld, overigens zonder strafoplegging. Ook voor hem was er vrijdag vrijspraak voor alle overige beschuldigingen.

De eisen van het Openbaar Ministerie waren afgelopen maart fors hoger: zes maanden voorwaardelijke celstraf voor De Mos en een beroepsverbod van vier jaar voor bestuurlijke functies. Guernaoui hoorde vier maanden voorwaardelijke celstraf en een beroepsverbod van drie jaar tegen zich eisen. Maar het gerechtshof oordeelde dat niet „wettelijk en overtuigend” bewezen was dat de twee ex-wethouders zich hadden laten omkopen of zich schuldig hadden gemaakt aan corruptie. De vijf bevriende zakenlui die daar volgens het Openbaar Ministerie bij betrokken waren, werden allemaal vrijgesproken.

‘Vijf jaar gegijzeld door het OM’

„Een tweede overwinning voor rechtvaardigheid”, claimden De Mos en Guernaoui meteen na de uitspraak op X. Vorig jaar had de rechtbank in Rotterdam alle verdachten ook al vrijgesproken. „Politiek Den Haag is vijf jaar lang gegijzeld door het Openbaar Ministerie”, voegde Hart voor Den Haag daar nog aan toe. Maar zonder kleerscheuren is de uitspraak van het gerechtshof ook niet voor de twee ex-wethouders. De voorzitter van het hof, mr. J. Reinking, noemde die schendingen van het ambtsgeheim „ondermijning” van het functioneren van het openbaar bestuur, waarbij de grenzen met betrekking tot integriteit werden overschreden. „Voor de effectiviteit en de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur is het essentieel dat daaraan gevolgen worden verbonden”, zo zei hij.

De Mos zou onder meer aan bevriende ondernemers geheime dossiers uit het college hebben gelekt over bouwplannen voor een cultuurcentrum aan het Spuikwartier, over de aankoop van een parkeergarage en de verstrekking van vijf nachtvergunningen. Ook zijn partijgenoot, Rachid Guernaoui, op dat moment wethouder Financiën, had gelekt over dat Spuikwartier. „Hij heeft daarbij echter een onjuiste keuze gemaakt en de grenzen met betrekking tot integriteit, overschreden” was het oordeel. Maar omdat Guernaoui door het proces een hoge maatschappelijke prijs betaald heeft, legde het gerechtshof hem verder geen straf op.

Nachtvergunningen

Aan de rol van De Mos bij het verstrekken van die nachtvergunningen had het OM veel aandacht besteed. De Mos wist van collegebesprekingen waarin was afgesproken dat de vijf extra vergunningen zouden worden uitgegeven volgens het principe van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Maar voordat daarover gepubliceerd werd, tipte hij een bevriend horeca-ondernemer en beloofde hem op tijd daarover te appen: „Dan heb ik een nachtvergunning voor tien jaar voor je geregeld”, zo wordt in het arrest uit het strafdossier geciteerd. Later voegde De Mos daar nog aan toe dat de bevriende ondernemer niet moest zeggen dat hij hem getipt had. „De verdachte was zich dus bewust van het vertrouwelijk karakter van dat nachtvergunningenbesluit”, concludeerde het gerechtshof.

Maar waar dit voor het Openbaar Ministerie slechts één van vele voorbeelden was van vriendjespolitiek of omkoping, ging het gerechtshof daar niet in mee. De vijf andere verdachten waren zakenlui, projectontwikkelaars die de partij van De Mos hielpen met donaties, verkiezingscampgnes en hem fêteerden op boottochtjes en diners. Maar die boottochtjes, bijvoorbeeld, waren vooral gezellig, zo maakte het hof uit het strafdossier op. Met mensen die allemaal enthousiast waren voor de partij, zonder aanwijzingen voor De Mos dat het de ondernemers om een voorkeursbehandeling te doen was.

Al die door het OM aangeleverde telefoontaps en app-verkeer die het tegendeel moesten bewijzen, vormden onvoldoende bewijs. Het ging volgens het hof allemaal volgens de regels van een democratisch proces, „waarin alle geledingen uit de maatschappij, ook de vastgoedsector, kunnen worden gehoord”.

„Een kleine reprimande”, noemde De Mos na de uitspraak zijn veroordeling. Maar hij eist niet opnieuw een plek op in het college van B en W, zoals hij dat vorig jaar na die vrijspraak wel deed. Hij blijft vanuit de gemeenteraad politiek bedrijven en bereidt zich voor op een „comeback” na de raadsverkiezingen van 2026.


Lees ook

Deskundigen na de zaak-De Mos: zorg voor meer tegenmacht en transparantie

Oud-wethouder Richard de Mos op 11 mei tijdens een debat in de Haagse raad naar aanleiding van zijn  vrijspraak en die van ex-wethouder Rachid Guernaoui.

Daarmee is dat strafdossier voor de Haagse gemeenteraad ook een afgesloten hoofdstuk. Of „het einde van een nachtmerrie voor De Mos en zijn partij”, zoals VVD-fractievoorzitter, Lotte van Basten Batenburg het uitdrukte.

Ook voor andere partijen is er nu na vijf jaar duidelijkheid, zegt GroenLinks-fractievoorzitter, Maarten de Vuyst. „Maar De Mos is wel veroordeeld voor het schenden van het ambtsgeheim” wat niet iets is om „lichtzinnig” mee om te gaan, aldus De Vuyst. „Dit laat pijnlijk zien dat integriteit in Den Haag niet goed geregeld is”, zei de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Robin Smit.