N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Luister naar
08:22
Als een popconcert, festival of sportwedstrijd uitverkocht is, kunnen doorverkochte tickets een uitkomst zijn. Maar hoe wapen je je tegen woekerprijzen (5.800 euro voor een Taylor-ticket), valse entreebewijzen en opkoopbots?
Afgesproken? Afgesproken. In juli 2023 sloten vader en dochter een deal. Als zij, swiftie in hart en nieren, op school haar best deed en overging naar VWO-4, dan wachtte haar in juli 2024 een Taylor Swift-concert in de Amsterdam Arena. Zo niet, dan zou hij haar entreebewijs à 280 euro weer in de verkoop gooien. En misschien zelfs een megawinst maken.
De goedkoopste kaarten voor Taylor bleken uitverkocht – gekaapt door snelle fans en nog snellere opkoopbots van handelaren. Die vragen woekerprijzen op websites als Viagogo: een Taylor-ticket kost daar deze week tussen de 400 en 5.828 euro, exclusief btw, reserverings- en bezorgkosten.
Die torenhoge prijzen voelen onrechtvaardig, maar volgens een Nederlands onderzoek onder 3.175 respondenten zijn zulke excessen een uitzondering. Het gros van de doorverkochte kaartjes gaat juist voor minder dan de oorspronkelijke prijs van de hand. Uit datzelfde onderzoek bleek ook dat minder dan 10 procent van de tickets wordt doorverkocht.
Het is een vage boel, die doorverkoop van tickets, vindt de Consumentenbond. De voorwaarden zijn onduidelijk en servicekosten onvoorspelbaar. Maar vanuit economisch oogpunt is de secundaire ticketmarkt nuttig. Als je weet dat je een ticket op een later moment toch nog kwijt kunt – bijvoorbeeld als je dochter toch blijft zitten – stimuleert dat de primaire vraag naar kaarten. Misschien is de interesse zo groot dat er een extra concert ingepland kan worden. Het risico op een niet-uitverkocht evenement wordt zo deels gedragen door die externe handelaren.
Vaak krijgen fans of groepen consumenten (denk aan seizoenskaart- of creditcardhouders) voorrang bij de start van de verkoop. Zij mogen hun kaarten niet aan de hoogste bieder doorverkopen. Dat geldt ook voor de organisatie zelf. Een truc in de categorie not done: de concertpromotor reserveert kaarten om ze via de achterdeur ‘secundair’ te verkopen, voor veel hogere prijzen. Metallica werd daarvan beticht, Justin Bieber ook.
Opkoopbots trekken zich niets van regels aan. Ze schrapen populaire evenementen leeg en bieden de tickets meteen voor een meerprijs aan op externe sites. Afgelopen februari trok Lowlands ruim 6.000 tickets terug (bijna 10 procent van alle kaarten) die in handen van bots dreigden te vallen. En onlangs blokkeerde de KNVB een paar honderd kaarten voor voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal, die op website Viagogo voor topprijzen van de hand gingen.
Kaarten kapen was ooit mensenwerk; als bijverdienste lieten groepjes studenten zich inhuren om tickets voor populaire concerten te hamsteren. Per gekocht kaartje kreeg je een tientje, waarna Viagogo de tickets voor een veelvoud te koop aanbood.
Tegenwoordig opereren de ticketbots in teamverband. Er is botsoftware te koop die nepaccounts aanmaakt, software die de formulieren invult, voorkruipt in de virtuele wachtrij en de betalingen verricht. De ticket-aanbieders proberen bots te blokkeren door te filteren op internetadressen, betaaldiensten en geregistreerde mailadressen. En natuurlijk de ‘ik ben geen robot’-test, met puzzeltjes en zogeheten captcha’s . Alleen een levend wezen zou in staat moeten zijn om onleesbare letters te ontcijferen of plaatjes te duiden (wat is een fiets/stoplicht/zebrapad?). Inmiddels kunnen AI-hulpjes als ChatGPT sommige van die puzzels ook oplossen.
Hoeveel anti-bot-maatregelen ze ook inbouwen, het blijft een kat-en-muis-spel, zeggen kaartverkopers. Bots proberen zelfs bij doorverkoopplatforms als TicketSwap hun slag te slaan. Die site hanteert een maximale meerprijs van 20 procent – dat biedt ruimte om elders nog meer te vragen.
Het pdf’je is op z’n retour
Waar moet je op letten bij ‘tweedehands’ kaartjes? Tickets in het aloude pdf-formaat zijn makkelijk te vervalsen en oplichters bieden hetzelfde kaartje meermalen aan via sociale media of Marktplaats. Niet doen dus, adviseert weetwaarjekoopt.nl. Veiliger is een mobiel ticket, in een aparte app. Je krijgt geen ticket maar een bewijs van aanschaf, dat pas op het laatste moment in een echt kaartje verandert.
Ticketswap bouwde een SecureSwap-systeem, dat gekoppeld is aan tientallen kaartverkopers. Het merendeel van de Nederlandse popfestivals doet ook aan SecureSwap mee. Zodra je een doorverkocht ticket aanschaft, krijg je een nieuwe code en wordt de oude vernietigd.
Al zijn de kaartjes in orde, dan nog kan het misgaan, bijvoorbeeld omdat de verkoper het verkeerde kaartje scant bij de entree en het doorverkochte ticket daarmee ongeldig maakt. Minder per ongeluk: iemand wandelt een concert binnen en biedt daarna alsnog het kaartje aan voor doorverkoop.
TicketSwap probeert zulke praktijken terug te dringen door pas na 24 uur de verkoper uit te betalen – dat geeft je tijd om te klagen, al ben je daarmee niet binnen. Andere sites, zoals TicketfindR, betalen de verkoper pas achteraf, als de koper daadwerkelijk binnenkomt.
De grote afwezige bij SecureSwap is Ticketmaster, marktleider in popconcerten. Dat bedrijf heeft zijn eigen doorverkoopplatform en houdt graag zelf alle touwtjes in handen. Deze week besloot mededingingsautoriteit ACM dat je de kaarten die je bij Ticketmaster kocht, moet kunnen doorverkopen op andere platforms. Hoog tijd, want Ticketmaster vraagt zelf servicekosten – tot 43 euro per doorverkocht ticket.
Van mens tot mens
Om meer grip te krijgen op fraude en bots kun je tickets personaliseren. Bij de Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland, zijn ze daar dit jaar mee begonnen. De extra rompslomp voor bezoekers is wennen, zeker als ze het maximale aantal kaarten (tien) bestellen om met de hele familie of vriendengroep te gaan. Die komen om te feesten, niet om de administratie te doen.
De organisatie van het Zwarte Cross-festival had afgelopen week een speciale telefonische helpdesk ingericht, om kopers te begeleiden met het personaliseren van hun tickets. ‘Van mens tot mens leggen we het je uit.’
Ze zullen straks in de Achterhoek niet de identiteit van elke bezoeker checken, maar volgens de Zwarte Cross-organisatie geeft het een ‘veiliger gevoel’ en wat extra mogelijkheden om mensen te weren die zich misdragen op het festivalterrein. Je kunt de gepersonaliseerde kaarten alsnog doorverkopen, via SecureSwap.
Bij Lowlands beginnen ze nog niet aan gepersonaliseerde kaarten – het is onmogelijk om de namen te controleren en het levert gedoe met privacy op. Al is het voor een promotor interessant te weten wie er precies een concert bezoekt – om mensen persoonlijk uit te nodigen voor volgende evenementen. De tickethandel staat of valt bij goede marketing.
Ten slotte: wat gebeurt er met het Taylor Swift-kaartje? Omdat de dochter overgaat – nog maar een paar toetsen te gaan – wordt het ticket niet doorverkocht. De vader maakt dus geen megawinst, maar is wel megatrots.