Bouw boorplatform voor gaswinning Schiermonnikoog opnieuw hervat

De bouw van een boorplatform voor gaswinning bij Schiermonnikoog mag toch weer verdergaan. De voorzieningenrechter bij de Raad van State heeft gasbedrijf One-Dyas vrijdag toestemming gegeven om vanaf het einde van dit jaar gas te winnen uit de bodem van de Noordzee. De rechter acht de kans dat het besluit om aardgaswinning toe te staan uiteindelijk wordt teruggedraaid dusdanig klein, dat de werkzaamheden door mogen gaan.

Natuurorganisaties probeerden de installatie te voorkomen uit angst voor negatieve gevolgen voor de natuur en het onderwaterleven. Ze hoopten dat de omgevingsvergunning voor de gaswinning zou worden vernietigd. Bovendien vinden milieubelangenclubs het vanuit klimaatoogpunt niet wenselijk om nieuwe fossiele projecten op poten te zetten.

In de zomer van 2022 kreeg One-Dyas een vergunning voor het project, maar de installatie van het platform kwam afgelopen april stil te liggen. Toen vernietigde de rechtbank van Den Haag een deel van de vergunning voor het gasproject op last van verschillende milieuorganisaties. Eind mei kon de bouw worden hervat, maar enkele dagen later stelde de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de vereiste vergunning in een spoeduitspraak weer tijdelijk buiten werking.

De voorzieningenrechter oordeelde vrijdag echter dat Nederland een groot belang heeft bij de installatie van het platform, omdat het land door de sluiting van het Groningerveld te afhankelijk zou worden van Russisch gas. De beoogde nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil om die reden investeren in ‘eigen gas’. Dit ondanks dat het de bedoeling is dat Nederland de komende jaren van het gas af gaat. Tot er voldoende alternatieven voor aardgas voorhanden zijn, moeten gasboringen in bijvoorbeeld Noordzee echter mogelijk blijven, redeneren de vier coalitiepartijen.