Van den Hout wordt de nieuwe bisschop in Limburg

Ron van den Hout (59) wordt de nieuwe bisschop van het bisdom Roermond. Van den Hout bekleedt nu hetzelfde ambt in het bisdom Groningen-Leeuwarden. Van den Hout werd geboren en getogen in Noord-Brabant en studeerde aanvankelijk aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch. Als jongeman kreeg hij roeping.

Na zijn priesteropleiding werkte hij als pastoor en deken op diverse plaatsen in Noord-Brabant. In 2012 werd Van den Hout vicaris-generaal (eerste plaatsvervanger van de bisschop) in het bisdom Den Bosch. In 2017 werd hij bisschop in Groningen-Leeuwarden.

Van den Hout wordt vrijdag aan het begin van de middag gepresenteerd in Roermond. Hij volgt Harrie Smeets op. Die trad als bisschop aan in het najaar van 2018 en werd in 2021 ernstig ziek. Hij overleed afgelopen december.


Lees ook

Harrie Smeets, bisschop van Roermond, kon begeesterend preken

Bisschop Smeets tijdens de Paasmis in 2020, die vanwege de coronalockdown digitaal werd uitgezonden.

Episcopaat

De grenzen van het bisdom Roermond vallen samen met die van de provincie Limburg. Ruim 60 procent van de inwoners van dat deel van het land noemt zichzelf rooms-katholiek. Slechts een heel klein deel gaat nog geregeld naar de kerk. Op veel plekken is er niet alleen gebrek aan gelovigen, maar ook aan priesters en vrijwilligers. Tijdens het episcopaat van Smeets werd daarom onder meer de verplichting om per parochiekerk per week minstens één mis op te dragen geschrapt.

Van den Hout lijkt zich bewust van de precaire positie van de kerk in de huidige tijd, maar blijft optimistisch. Zijn wapenspreuk in Groningen is: „In ballingschap is er hoop.” De nieuwe bisschop van Roermond promoveerde in 2009 op de oudtestamentische figuur Zacharia. Die profeet spoorde het uit Babylonische ballingschap teruggekeerde Joodse volk aan om zijn tempel in Jeruzalem weer op te bouwen.


Lees ook

Als een kerk sluit, vinden de heiligen hier onderdak