Parlement Slowakije stemt voor afschaffing onafhankelijke publieke omroep en start staatsgecontroleerde zender

Het parlement van Slowakije heeft donderdag ingestemd met de afschaffing van de onafhankelijke publieke omroep RTVS (Slowaakse Radio en Televisie). Dat meldt RTVS zelf. Het station wordt per 1 juli vervangen door de nieuwe omroep SVTR, waar de populistische en Ruslandgezinde regering van premier Robert Fico verregaande controle over krijgt.

Alle 78 parlementsleden van de coalitiepartijen stemden voor de nieuwe wet. Volksvertegenwoordigers van de oppositie verlieten uit protest de zaal en boycotten de stemming. Buiten het parlementsgebouw organiseerden omroepmedewerkers een protest. Omroepdirecteur Ľuboš Machaj, die wordt ontslagen, reageerde in een nieuwsuitzending van RTVS gelaten: „Iedereen die het politieke landschap in Slowakije volgt, was niet verrast.”

Minister van Cultuur Martina Simkovicova, die eerder tv-journalist was bij een zender die Russische propaganda verspreidde, presenteerde het regeringsplan voor de onttakeling van de publieke omroep begin dit jaar. RTVS zou „te politiek activistisch” zijn. De afgelopen maanden gingen al duizenden Slowaken de straat op om tegen de mediaplannen van Fico te demonstreren. Zij vrezen dat de nieuwe omroep volledig in handen komt van de regering en de persvrijheid in het land nog verder wordt ingeperkt. Direct nadat Fico vorig jaar werd herkozen als premier bestempelde hij vier media als „vijandig” en verbood hij ze de toegang tot overheidsgebouwen.


Lees ook

‘Persvrijheid vooral in Midden- en Oost-Europa onder druk’

De moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde  leidde in 2018 tot het aftreden van de toenmalige premier Robert Fico. Foto EPA