Duizenden Israëliërs opnieuw de straat op tegen Netanyahu

De overdracht van wapens en munitie aan Israël houdt mogelijk in dat staten medeplichtig zijn aan internationale misdaden, waaronder mogelijk genocide. Dat schrijven VN-deskundigen vrijdag in een persbericht. De experts, een groep van Speciale Rapporteurs, onafhankelijke experts en werkgroepen verbonden aan de Mensenrechtenraad, eisen dat de overdracht van wapens onmiddellijk wordt stopgezet.

De deskundigen noemen als leveranciers het Britse BAE Systems, het Amerikaanse Boeing, Caterpillar, General Dynamics, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Oshkosh, Rolls-Royce Power Systems, RTX, en het Duitse Rheinmetall AG en ThyssenKrupp. Daarnaast dringen ze investeerders, waaronder Bank of America, Citigroup en JP Morgan Chase aan om  „actie te ondernemen”. Investeerders kunnen mogelijk ook verantwoordelijk worden gehouden voor mensenrechtenschendingen, volgens de groep, als die erin falen hun zakelijke relaties bij te stellen.

Lees ook

‘Etnische schoonmaak is al een realiteit voor Palestijnen sinds 1948’
Francesca Albanese tijdens een bijeenkomst in de Australische National Press Club in Canberra, vorige maand.

„De noodzaak voor een wapenembargo tegen Israël en voor investeerders om doortastend op te treden is urgenter dan ooit”, schrijven de experts, die zich beroepen op een reeks van universele conventies. Israël maakt zich volgens de VN schuldig aan ernstige schendingen van de mensenrechten en internationale humanitaire wetten. In maart publiceerde VN-rapporteur Francesca Albanese vooronderzoek waarin ze onderbouwt dat er „redelijke gronden” zijn om te kunnen zeggen dat Israël in Gaza genocide pleegt.