Titelverdediger Jonas Vingegaard rijdt mee in de Tour de France voor ‘een goed klassement’

Hij doet het tóch. Ondanks een zware val in het voorjaar gaat Jonas Vingegaard over ruim een week van start in de Tour de France. Hij is „voldoende hersteld” om zijn gele trui te verdedigen, zo maakte zijn ploeg Visma-Lease a Bike donderdag bekend. Ook Wout van Aert, die net als Vingegaard in het voorjaar zwaar geblesseerd raakte, zal de Tour rijden.

In de wielerwereld werd met buitengewone belangstelling uitgekeken naar het nieuws van Visma. Vingegaard (27) won de afgelopen twee edities van de Tour, in een tweestrijd met de Sloveen Tadej Pogacar. Een nieuwe krachtmeting in Frankrijk leek uitgesloten nadat Vingegaard begin april een klaplong, gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen had opgelopen bij een val in de Ronde van het Baskenland. Maar na een razendsnelle revalidatie gaat de Deen het er nu toch op wagen.

Over Vingegaards conditie en wedstrijdfitheid is niets bekend; hij reed sinds april geen enkele koers meer en werkte in stilte aan zijn herstel, de laatste weken op hoogte in het Franse ski-oord Tignes. Het enige wat zijn ploeg in die maanden wilde zeggen, was dat Vingegaard alleen van start zou gaan in de Tour als hij competitive was: goed genoeg om mee te doen voor de eindzege.

Die ambitie lijkt nu enigszins bijgesteld. Wat opvalt, is dat Visma het nieuws over Vingegaard vergezeld doet gaan van een stevige winstwaarschuwing. De Deen doet mee voor „een goed klassement”, zo staat in het persbericht. Sportief directeur Merijn Zeeman: „Natuurlijk weten we nog niet hoe ver hij kan komen. Daarin zijn we voorzichtig, hij heeft immers geen wedstrijden kunnen rijden en de voorbereiding was op zijn zachtst gezegd verre van ideaal.”

Het lijkt erop dat Visma met Vingegaards deelname een grote gok neemt. Het seizoen verliep tot nu toe rampzalig voor de Nederlandse ploeg, die er vorig jaar in slaagde alle drie de grote rondes (Giro, Tour, Vuelta) te winnen. Behalve Vingegaard miste ook Van Aert door een ernstige val het hele voorjaar. In de Giro moesten klassementsrenner Cian Uijtdebroeks en sprinter Olav Kooij al na een week afhaken wegens ziekte. En onlangs zagen vaste krachten Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle hun deelname aan de Tour in rook opgaan toen ze hard ten val kwamen in het Criterium du Dauphiné.

De ploegleiding concludeert nu dat Vingegaard, ondanks zijn gebrek aan wedstrijdritme, klaar is voor de zwaarste wedstrijd van het jaar. Zijn rivaal Pogacar lijkt op dit moment onverslaanbaar: hij won de Giro met een tijdsverschil dat sinds 1984 niet meer was vertoond in een grote ronde. Anderzijds is het combineren van de Giro en de Tour notoir moeilijk, omdat de twee rondes zo kort op elkaar volgen. De laatste keer dat een renner erin slaagde ‘de dubbel’ te winnen, dateert van meer dan een kwart eeuw geleden: Marco Pantani in 1998.

Wat Vingegaard en zijn ploeg misschien ook moed heeft gegeven, zijn de prestaties van de andere titelkandidaten voor de Tour: Primoz Roglic en Remco Evenepoel. Ook zij kwamen ten val in het Baskenland, zij het minder zwaar dan Vingegaard. Hun prestaties in de Dauphiné waren solide, maar op het oog niet sterk genoeg om Pogacar serieus weerwerk te kunnen bieden.

De aanwezigheid van negenvoudig etappewinnaar Van Aert in Frankrijk is een meevaller voor Visma. De Belg zou dit jaar eigenlijk de Giro rijden, maar daar ging een streep door vanwege zijn val in het voorjaar. Nu verschijnt hij alsnog aan de start van de Tour. Visma maakte ook de rest van de Tourselectie bekend, waarin Wilco Kelderman de enige Nederlandse renner is. De ploeg heeft hoge verwachtingen van de Amerikaan Matteo Jorgenson, die eerder dit jaar Parijs-Nice won en onlangs tweede werd in de Dauphiné.