Co-Med krijgt per direct geen geld meer van verzekeraars: vijftigduizend patiënten geen huisarts meer

De verzekeraars in Nederland schorten al hun betalingen aan huisartsenketen Co-Med op. Dat maakte verzekeraar CZ donderdag bekend. Co-Med kan geen „goede zorg” garanderen, aldus CZ. Per direct maken de verzekeraars geen geld meer over aan de keten. Het kwam niet eerder voor dat zorgverzekeraars op deze manier ingrepen.

De stap betekent naar alle waarschijnlijkheid het einde van de grootste commerciële huisartsenketen van Nederland, die nu nog zo’n tien praktijken runt. Voor de circa vijftigduizend patiënten die er staan ingeschreven, wordt gezocht naar een duurzame oplossing.

Patiënten die nu zorg nodig hebben, worden naar praktijken in de buurt van hun Co-Med- praktijk verwezen. In andere gevallen – zoals in Bergen op Zoom bijvoorbeeld – zijn patiënten in eerste instantie aangewezen op de diensten van de digitale huisartsenorganisatie Arene. Het kwam niet eerder voor, zegt CZ, dat zo veel patiënten in één klap hun huisarts kwijtraakten.


Lees ook

Het regende klachten over Co-Med, maar de huisartsenketen stond ‘met de rug tegen de muur’

Algemeen directeur Guy Vroemen (links) en medisch directeur Guy Schulpen van Co-Med.

Faillissement

Co-Med is de afgelopen maanden voortdurend in opspraak. De zorg is onder de maat, huisartsen zijn niet aanwezig, patiënten staan voor een dichte deur. De spoedlijn wordt niet opgenomen, assistenten en baliemedewerkers voeren handelingen uit waarvoor ze niet bevoegd zijn.

Ook blijkt de keten een notoire wanbetaler. Een deel van de huisartsen en assistenten is al maanden niet uitbetaald. Die situatie leidde al tot het faillissement van één bedrijfsonderdeel van Co-Med, het callcenter. Nieuwe schuldeisers hebben opnieuw een faillissementsaanvraag gedaan, nu van de zorgtak.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd plaatste de keten begin dit jaar onder verscherpt toezicht. Er zijn zorgen over de veiligheid van patiënten. Co-Med kreeg in februari een strafmaatregel opgelegd, en moet een halfjaar lang bewijzen dat de bezetting en spoedzorg in praktijken op orde zijn.

Ultimatum

Afgelopen weekend namen ook de verzekeraars een verregaande stap: de keten kreeg een ultimatum voorgelegd. Binnen enkele dagen moest Co-Med garanderen dat er in iedere praktijk voldoende bezetting was. Ze moesten per praktijk inzicht geven in de roosters en de actuele bezetting. En garanderen dat de spoedlijn wordt bemand en dat er waarnemers zijn voor de avond-, nacht- en weekenddiensten. „Op basis van de aangeleverde informatie hebben niet alleen CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis, maar ook alle andere zorgverzekeraars de stap gezet om hun overeenkomst op te schorten. Dit maakt het mogelijk om ook de betalingen aan Co-Med op te schorten”, aldus CZ.


Lees ook

Huisartsenketen Co-Med in gebreke gesteld door zorgverzekeraars

Zo'n vijftigduizend Nederlanders zijn aangewezen op de zorg die Co-Med via zijn praktijken aanbiedt.