Column | Gravin Hedwige blijft woelen in haar graf

Holwerd komt niet aan zee te liggen. Provinciale Staten in Friesland, waar BBB veruit de grootste is, haalde een streep door het ontpolderingsplan. Reden om eens te gaan kijken waar het wel is gelukt: op de Belgisch-Nederlandse grens in de Hertogin Hedwigepolder aan de Westerschelde. Al zijn ‘in’ en ‘aan’ nu verkeerde woorden, want de polder is sinds 2022 de facto deel van de rivier.

Ik was er voor het laatst voordat de bulldozers verschenen. Op Google Street View kun je nog door dit landschap lopen zoals het was, met kaarsrechte klinkerwegen tussen rijen populieren die de akkers doorsnijden. Het Google-autootje heeft zelfs een torenvalk gesnapt. En de borden met ‘Ontpolderen Nee!’ Het is een spooklandschap, en wat ik voel als ik vanaf de nieuwe zeedijk over de kale, natte vlakte kijk is alleen maar fantoompijn te noemen.

Aan de overkant van de rivier ligt een roze containerschip aan een Antwerpse loskade. Het is de One Inspiration, die 24.000 standaardcontainers kan vervoeren; 400 meter lang, diepgang 16,5 meter. Om Antwerpen voor zulke schepen bereikbaar te houden moet voortdurend gebaggerd worden. Daarbij gaan slikken en schorren langs de oevers verloren. ‘Nieuwe natuur’ moest dit ‘compenseren’. Dus werd de Hedwigepolder, die in de eeuw dat ze bestond nooit iemand kwaad heeft gedaan, na twintig jaar touwtrekken geofferd.

Maar de gravin blijft woelen in haar graf. Zo vroeg de provincie in een prijsvraag naar een nieuwe naam voor de polder die geen polder meer is, maar ‘intergetijdegbied’. „Alsof de laatste herinnering aan deze wandaad moet worden uitgewist”, zei een oude actievoerder. Onder de inzendingen: Verkwanselde Polder, Antwerps Toilet, PFAS-plas. De prijsvraag is ingetrokken totdat er „weer ruimte is voor positiviteit”.

Nederland zou Nederland niet zijn als een stukje land of water behalve de natuur niet ook andere doelen moet dienen. Met de grond van de afgegraven dijken is een heuvel gemaakt. Daar moet een bezoekerscentrum op komen, en een restaurant, ook bedoeld als „economische impuls”. Plus een nieuwe radartoren van Rijkswaterstaat. Probleem: de berg is lager uitgevallen dan berekend, geen 30 maar 25 meter hoog. De radar moet op 63 meter boven NAP draaien. Dus moet de heuvel hoger of de toren. Over wie dat moet betalen, provincie, de Vlamingen die de ‘panoramaheuvel’ hebben geboetseerd, of Rijkswaterstaat zelf – daarover is nu ruzie.

Wat ik vooral zag, behalve een slibvlakte vol meeuwen en een potsierlijke bult, is hoe dit niet het win-win van de voorstanders is geworden, „parel van estuariene natuur”, maar gewoon het zoveelste knibbelcompromis, het zero-sum game van ruimtelijke belangen. Benieuwd hoe de BBB, die in dit kabinet alle ministeries op die verdringingsmarkt heeft gevraagd en gekregen, zulke belangen gaat verzoenen.

Hans Steketee vervangt deze week Sjoerd de Jong.


Lees ook

Twintig jaar touwtrekken over de Hedwigepolder

De Zeeuwse Hedwigepolder wordt na twintig jaar debatteren en actievoeren onder water gezet.