Beperkte nareiscijfers waren bekend op ministerie Yesilgöz, die later vandaag verantwoording aflegt

Ook medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid beschikten kort na de val van het kabinet afgelopen zomer al over cijfers waaruit blijkt dat het aantal asielzoekers via ‘nareis op nareis’ zeer beperkt is. Dat blijkt uit nieuwe stukken die demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) en demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) woensdag met de Tweede Kamer hebben gedeeld. Uit de stukken wordt duidelijk dat gesprekken hebben plaatsgevonden tussen medewerkers van het ministerie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waarin de nareisgegevens ter sprake kwamen. Mogelijk wist Yesilgöz zelf van de cijfers af, al is dat niet met honderd procent zekerheid te zeggen.

Die informatie is relevant omdat de VVD-leider destijds sprak van „héél veel” nareizigers en een „stapeling”, wat door deskundigen en vluchtelingenorganisaties werd tegengesproken. Ook in de aanloop naar de verkiezingen in november was asielmigratie — het belangrijkste breekpunt bij het vallen van het kabinet Rutte IV — een groot thema. Zo verklaarde Yesilgöz in november tegenover de Volkskrant dat de zogeheten nareis op nareis-cijfers betrekking hebben op „duizenden mensen”, en niet de tientallen mensen waarover het uiteindelijk bleek te gaan.


Lees ook

Wat zijn de juiste asielcijfers over nareizigers? Een Kamermeerderheid wil geen debat

Statushouder Mohammed werd in december vorig jaar herenigd met zijn vrouw Esraa en dochter Julia.

Precies die uitspraken staan donderdagmiddag centraal in een Kamerdebat, waar de VVD-minister verantwoording zal moeten afleggen. Het naar verwachting pittige debat heeft Yesilgöz tot dusver kunnen ontlopen dankzij ruggensteun van onder meer coalitiepartner NSC. De oppositiepartijen vragen al langer zo’n debat, waar een Kamermeerderheid voor nodig is. Uiteindelijk zagen zowel de partij van Pieter Omtzigt als de VVD, nadat zij drie eerdere pogingen blokkeerden, geen andere mogelijkheid om in te stemmen met het debat.

Eerder werd bekend dat de IND, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, al in augustus 2023 op de hoogte was van de zogeheten ‘nareis op nareis’-cijfers, maar die pas in februari openbaar maakte. De IND zou naar eigen zeggen zes maanden hebben gewacht met de publicatie van de cijfers, omdat de overheidsdienst eerst nog „nader onderzoek” wilde doen.