Tv-recensie | Ontroerende documentaire ‘Generatie Pa’: deze mannen willen vooral geen falende vader zijn

‘Nareis op nareis op nareis’, waren de gevleugelde woorden van minister Yesilgöz (Justitie, VVD) aan het begin van de verkiezingscampagne vorig jaar. Door het recht op gezinshereniging zouden duizenden nagereisde familieleden de asielzoekersopvang ontwrichten. Klopt niet, zei Vluchtelingenwerk meteen: het fenomeen ‘nareis op nareis’ is verwaarloosbaar klein. Het gaat om enkele tientallen ingewilligde aanvragen per jaar, wist de IND. Volgens Nieuwsuur (NPO2) had de minister er „een probleem bij verzonnen”. Of zoals een Kamerlid van de ChristenUnie zei: „Fabels op fabels op fabels.”

Nieuwsuur haalde deze kwestie uit de mottenballen omdat er donderdag een Kamerdebat over is. Waarom was de ministers „niet eerlijk geweest”? Politiek commentator Arjan Noorlander: „Ze wilde de verkiezingen winnen en zij dacht: op migratie kan de VVD scoren”. Het liep anders, zo legde hij uit: migratie werd het hoofdthema van de verkiezingen die daardoor werden gewonnen door de PVV. En nu heeft Yesilgöz een radicaal-rechts kabinet gebaard.

Klinkt aannemelijk. Alleen de voorspelling van Nieuwsuur dat de minister nu „een groot probleem” heeft en dat haar een „moeilijk debat” wacht, lijkt me optimistisch. Tekenend is dat de nieuwsrubriek alleen oppositieleden voor de camera kreeg om de minister aan te vallen. En die hebben dus niets te vertellen in de Kamer. Mijn voorspelling: alle aandacht zal donderdag gaan naar de hoorzitting met de beoogde ministers, die braaf zullen jokken dat ze de grondrechten gaan respecteren.

De „asielcrisis” is sowieso een kwestie die puur in het leven is geroepen om stemmen te winnen met opgepookte vreemdelingenangst. Het ergste is dat Yesilgöz impliciet sjoemelende uitvreters maakt van asielzoekers en hun nareizigers. Terwijl dit gaat over vaders gaat die graag herenigd willen worden met hun familie.

Vaderschap

In een park in Rotterdam-Zuid zit een groep mannen te barbecueën en te discussiëren over het vaderschap. Ze toasten op „geen falende vaders”. Ze hadden weinig aan hun afwezige vaders. Hoe vaak zaten ze niet op de trap tevergeefs te wachten op zijn komst. Zelf gaan ze het allemaal beter doen. Je ziet de stoer ogende vaders voorlezen met gekke stemmetjes, meegaan naar ballet, een puppy kopen voor de dochters. Ontroerende scènes, afgewisseld met de onderlinge discussie die wordt voortgezet bij de kapper.

Documentairemaker Bibi Fadlalla gooit haar kijkers in Generatie Pa (NPO2) middenin in de vriendengroep. Geen introductie, geen voice-over, de vaders beginnen meteen tegen je te praten. Dat is wel even wennen. Wie zijn deze mannen? Toch even googelen: Ruwhel Emers, Big Jay Janga en Mich Simon (Y.M.P.) kennen elkaar uit de Rotterdamse hiphopwereld. Moeilijke jeugd, gevangenis, jong gestorven broer. Doet er verder niet toe. Je leert ze zo ook wel kennen, en je kunt de rest zelf invullen.

Knuffelbeer Jay is steeds de aanjager van de discussie, degene die het ideaal van de liefhebbende, aanwezige vader belichaamt en uitdraagt, wat wel eens prekerig kan overkomen op zijn vrienden. Want zijn tirade tegen meerdere kinderen bij meerdere vrouwen hebben, vatten de anderen persoonlijk op. Het leven overkomt je terwijl je andere plannen maakt, verdedigen ze zich. Bovendien hebben ze nooit het goede voorbeeld gehad, dus wat wil je? Maar die fatalistische houding bestrijdt Jay juist. Dat gedrag was meer iets voor hun vaders.

Het is een prachtig gefilmd en ontroerend groepsportret. Veel close ups in ondiepe focus waardoor de documentaire nog intiemer werkt. Gewaagde keuzes ook. Fadlalla laat Ruwhel rustig twintig seconden zwijgen, waarna hij nóg geen antwoord geeft, wat dan weer veelzeggend is. Een voorrecht om een uurtje tussen deze vaders te mogen zitten.