Ticketmaster legt zich neer bij doorverkoop concert- en festivalkaarten via andere platforms

Bezoekers van concerten en festivals die hun mobiele Ticketmaster-kaarten willen doorverkopen buiten het verkoopplatform van Ticketmaster, kunnen dat blijven doen. Ticketmaster heeft toegezegd de mobiele tickets niet te zullen blokkeren als ze via andere verkoopplatforms, zoals Ticketswap, te koop worden aangeboden. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) woensdag.

De ACM deed het afgelopen jaar onderzoek naar de manier waarop Ticketmaster de doorverkoop van tickets had geregeld. Terwijl dat onderzoek liep, had Ticketmaster de mobiele kaartverkoop al voor andere platforms opengesteld. Dat blijft nu het geval, zo stelt Ticketmaster tegenover de ACM, wat voor de marktwaakhond reden is om het onderzoek af te ronden.

Al anderhalf jaar heerst er ruzie onder verkoopplatforms van mobiele tickets voor concerten en festivals. Ticketmaster, onderdeel van de Amerikaanse gigant Live Nation (omzet 23 miljard dollar), weigerde lange tijd om digitale tickets van de eigen evenementen ook via andere platforms beschikbaar te maken voor doorverkoop. Volgens Ticketmaster was het eigen platform het minst vatbaar voor oplichtingspraktijken met valse toegangskaarten.

Vorig jaar sloot Ticketmaster een dag voor de verkoop van Lowlands alle andere platforms buiten. Deze concurrerende verkoopplatforms, Ticketswap voorop, beschuldigden Ticketmaster ervan zijn marktpositie te misbruiken. Voor veel evenementen zijn alleen via Ticketmaster kaarten te krijgen, zoals concerten van internationale topartiesten en grote festivals als Lowlands, Pinkpop en Down The Rabbit Hole. De honderdduizenden kaarten voor deze evenementen konden consumenten alleen via Ticketmaster zelf doorverkopen. En dat is oneerlijk, zo stelde met name Ticketswap, omdat het daarmee werd buitengesloten van de markt voor tweedehands kaarten. De platforms verdienen door een percentage van de verkoopprijs te rekenen per geslaagde transactie.

Ook vanuit consumenten was er flinke kritiek op Ticketmaster. Dat was met name om het verdienmodel van tweedehands tickets, dat voor de koper van tickets slecht uit kon pakken. De verkopende partij kon per verkocht ticket een marge tot 20 procent vragen over de ticketprijs. Daar bovenop rekende Ticketmaster nog eens 43 euro servicekosten per doorverkocht ticket, zonder die te specificeren – tot grote ergernis van veel consumenten. Een weekendticket voor Lowlands, dat vorig jaar al 300 euro kostte, kostte via het doorverkoopplatform van Ticketmaster ineens meer dan 400 euro.

Politieke kwestie

Uiteindelijk haalde de kwestie rondom Ticketmaster zelfs de landelijke politiek. In 2023 werden er Kamervragen over gesteld, waarop toenmalig staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur, D66) na een motie van oud-Kamerlid Peter Kwint (SP) opdracht gaf om de markt van tweedehands tickets te onderzoeken.

Onderzoeksbureau SEO stelde in dit onderzoek vast dat de kwestie in mindere mate voor consumenten speelt. Slechts 8,2 procent van de aangekochte kaarten werd in 2023 doorverkocht. Van die kaarten ging slechts 12 procent weg voor meer dan de aankoopwaarde – ruim de helft werd voor een lagere prijs verkocht. Marktwaakhond ACM opende zelf een onderzoek naar Ticketmaster, maar vond daarbij geen overtreding.