Yesilgöz: ongeveer vijftien terreurveroordeelden zonder paspoort nog in Nederland

Ongeveer vijftien mensen die veroordeeld zijn voor terrorisme, en van wie het Nederlanderschap is ingetrokken, verblijven nog in Nederland buiten een gevangenis. Dat heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz woensdag gezegd bij een commissiedebat over terrorisme en extremisme. Zo’n vijf terreurveroordeelden zijn al wel teruggekeerd naar het land van herkomst.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zei vorige week dat wanneer het Nederlanderschap van deze veroordeelden wordt ingetrokken, het juist moeilijker wordt hen in de gaten te houden, schrijft persbureau ANP. Ze kunnen zich dan bijvoorbeeld niet meer inschrijven op een woonadres, of een bankrekening openen. Yesilgöz zei woensdag dat ze niet kan zeggen hoeveel van de vijftien veroordeelden op het moment in de gaten gehouden worden, of op welke manier dat gebeurt.

Dat het intrekken van het Nederlanderschap het zicht op deze groep beperkter maakt, erkent de demissionaire minister, maar ze vindt dat geen reden om ermee te stoppen. Mensen die zich bij een terroristische organisatie hebben aangesloten die de veiligheid van Nederlanders bedreigt, hebben „hun band met Nederland zelf actief opgezegd”, zei ze tijdens het commissiedebat. Hun misdaden staan „haaks op alles wat we in Nederland koesteren”.