Geen doorstart Noord-Europese tak Scotch & Soda, Nederlandse winkels sluiten direct

Het is de Noord-Europese tak van de Nederlandse modeketen Scotch & Soda niet gelukt een doorstart te maken. Dat betekent dat de 28 fysieke winkels in Nederland zullen sluiten. De webwinkel zal door een ander bedrijf draaiende worden gehouden, zo maakten de curatoren woensdag bekend in een verklaring.

Volgen de curatoren waren er „meerdere serieuze gegadigden”, maar „die bleken met name geïnteresseerd als ook het merk Scotch & Soda kon worden gekocht”. Dat merk is eigendom van het Amerikaanse Bluestar Alliance. Wel is overwogen om de winkels open te houden en de kledingvoorraad te verkopen, maar over de voorwaarden daarvoor is geen overeenstemming bereikt. „Daarom is besloten om de winkels te sluiten”, aldus de curatoren.

Ruim een jaar geleden was Scotch & Soda ook al failliet verklaard, maar was wel een doorstart mogelijk dankzij Bluestar Alliance. Destijds was de hoop dat de financiële resultaten na de coronapandemie weer zouden verbeteren. Het bedrijf leed echter onder stijgende energietarieven. Ook zou er onder Amerikaanse bewind sprake zijn van logistieke problemen, waardoor een nieuw faillisement niet te voorkomen bleek.

Naast Nederland is er ook een bankroet aangevraagd voor Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk. In totaal telt Scotch & Soda in dat gebied 92 winkelvestigingen waar ruim 700 mensen werkten. Bijna de helft van het personeel werkte in Nederland − verdeeld over 28 winkels − waar het bedrijf in 1985 ook is opgericht. De modeketen heeft ook winkels in Frankrijk en Spanje, maar die zijn niet failliet verklaard omdat ze onder een andere eigenaar vallen.