Pro-Palestijnse betogers blokkeren wegen naar Universiteit Wageningen met badkuipen en beton

Tientallen Pro-Palestijnse actievoerders blokkeren woensdagochtend verschillende autowegen richting de campus van de Universiteit Wageningen. Dat meldt onder meer de Gelderlander woensdag. Een aantal actievoerders heeft zich vastgeketend aan badkuipen die gevuld zijn met beton.

De actievoerders eisen dat de universiteit al haar banden met Israël verbreekt en willen hierover in gesprek. Volgens de studenten wachten zij al twee weken op een gesprek dat maar niet plaatsvindt. Ze zijn van plan om de blokkade zo lang mogelijk door te zetten, tot de politie hen mogelijk weghaalt. „Zoals je ziet, zitten we hier hartstikke mooi zichtbaar en zijn we zo een goed statement aan het maken”, zegt een van de studenten tegen de Gelderlander.

Universiteit Wageningen vindt de demonstratie „ongebalanceerd en niet academisch”. Volgens de universiteit zijn de studenten wel uitgenodigd voor een gesprek, maar hebben ze dit geweigerd. Het lijkt erop dat er voor hen maar één uitkomst van het debat mogelijk is, zegt de universiteit. De druk op de universiteit wordt al wekenlang opgevoerd, onder meer met tentenkampen en lezingen op de campus.

Aanrijding

De actievoerders dragen spandoeken en roepen leuzen, zoals ‘Free Palestine’ en ‘Stop de bloedbaden’. Ook heeft een aantal studenten zich vastgemaakt aan fietsen. Voor het openbaar vervoer en auto’s is het niet mogelijk om de campus te bereiken, maar voor fietsers en voetgangers nog wel. Een bestuurder van een bestelbus is tegen een aantal demonstranten aan gereden, schrijft de Gelderlander. Bij de aanrijding is niemand gewond geraakt.

In de loop van woensdagmiddag, tijdens de spits, zijn de demonstranten van plan om alleen de wegen náár de campus te blokkeren, maar wel mensen die campus verlaten door te laten gaan.

Ook waren er maandagavond demonstraties op het Science Park van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tientallen studenten hadden barricades opgeworpen en doorgangen geblokkeerd op de campus. Ook waren ze van plan om te overnachten in tenten, maar ze zijn uit eigen initiatief weggegaan omdat de ME anders zou worden ingezet. Bij het protest werden verschillende vernielingen aangericht, waarvan de UvA aangifte heeft gedaan.