Huisartsenketen Co-Med in gebreke gesteld door zorgverzekeraars

De vier grootste zorgverzekeraars hebben huisartsenketen Co-Med in gebreke gesteld vanwege wanpraktijken. Dat bevestigt zorgverzekeraar CZ woensdag na berichtgeving van de Volkskrant. De maatregelen die het Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis tegen de commerciële keten nemen zijn mogelijk een eerste stap naar het opzeggen van hun contract met een van de grootste commerciële huisartsenketens van Nederland. Dinsdag vroegen schuldeisers voor de tweede keer om het faillissement van de huisartsenketen, die al langere tijd in financiële problemen verkeert.

Afgelopen weekend stelde CZ, dat het woord voert voor de zorgverzekeraars, de keten onder „scherp toezicht” door volledige transparantie te eisen over de dagelijkse bedrijfsvoering. Naar eigen zeggen wilden de zorgverzekeraars „een grens trekken” door Co-Med een kans te geven om „inzicht te geven hoe zij continuïteit van goede zorg kunnen garanderen”. De verstrekte informatie stelde de zorgverzekeraars niet gerust, waardoor ze dinsdag tot het besluit kwamen om Co-Med in gebreke te stellen.


Lees ook

Huisartsenketen Co-Med incasseert veel patiëntvergoedingen, maar werknemers moeten smeken om hun loon

Huisartsenketen Co-Med incasseert veel patiëntvergoedingen, maar werknemers moeten smeken om hun loon

Zo’n vijftigduizend Nederlanders zijn aangewezen op de zorg die Co-Med via zijn dertien praktijken in onder meer Amsterdam, Breda en Enschede aanbiedt. Volgens CZ stond de huisartsenketen de afgelopen maanden onder intensief toezicht en ondernam het al „verschillende stappen” tegen het bedrijf. Zo werden „sturende gesprekken” gevoerd bij Co-Med-praktijken die „niet voldeden aan de kwaliteit” waarna verschillende praktijken werden gesloten.

Eerder onthulde NRC hoe wanbeleid van de huisartsenketen de gezondheid van patiënten in gevaar bracht. Uit de onderzoeken kwam ook een beeld naar voren van Co-Med als een systematische wanbetaler, terwijl het bedrijf ondertussen door heel Nederland huisartsenpraktijken opkocht en forse winst boekte.