Rechter in VS wijst zaak van ExxonMobil tegen groene beleggers af

Een Amerikaanse federale rechter heeft een streep gezet door een rechtszaak die olie- en gasconcern ExxonMobil had aangespannen tegen de groene beleggersgroep Arjuna Capital. Centraal daarin stond een eerder ingetrokken resolutie van Arjuna en het Nederlandse beleggerscollectief Follow This, waarin ExxonMobil werd gemaand meer werk te maken van het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Doel van ExxonMobil in deze zaak was juridische inperking van het recht van aandeelhouders om (herhaaldelijk) klimaatresoluties in te dienen. Daarin is het fossiele energiebedrijf uiteindelijk niet geslaagd.

In de Verenigde Staten mogen aandeelhouders niet oneindig dezelfde, kansloze resolutie agenderen. Een soortgelijke resolutie werd de afgelopen twee jaar al ingediend en verworpen. Volgens de rechter heeft Arjuna nu in een verklaring „onvoorwaardelijk en onherroepelijk” toegezegd niet opnieuw soortgelijke voorstellen te doen. Daarom is verdere behandeling van de zaak niet nodig, aldus de rechtbank.

Over Follow This had de rechter eerder gezegd dat hij hierover geen rechtsmacht heeft, omdat de groepering niet Amerikaans is.

ExxonMobil spande de zaak eind januari aan tegen Arjuna en Follow This, om te voorkomen dat aandeelhouders over het voorstel konden stemmen. Het concern beweerde dat het tweetal geleid werd door een „extreme agenda” en niet in het belang van beleggers handelde.

Begin februari trokken Arjuna en Follow This het voorstel in, uit angst voor een negatief oordeel door de rechter, mét precedentwerking voor toekomstige resoluties. Maar ExxonMobil wilde de zaak toch doorzetten. Via de rechter wilde het concern voor eens en altijd duidelijkheid over de spelregels.

Geen verbod

Arjuna verzocht de rechter de zaak te verwerpen, aanvankelijk zonder succes. De rechter achtte de kans aanwezig dat de beleggersgroep in de toekomst met vergelijkbare voorstellen zou komen. Maar die zorgen van ExxonMobil zijn volgens de rechter in het Texaanse Fort Worth met de toezegging nu weggenomen. Daarmee „verzekert” Arjuna het olieconcern „dat het overtredende gedrag niet meer zal voorkomen”, aldus de rechter.

In het conflict, dat in groene beleggingskringen nauwgezet werd gevolgd, slaagde ExxonMobil er weliswaar in om de groene beleggers hun resolutie te laten intrekken. Maar tot een rechterlijk verbod op, of inperking van, dergelijke resoluties is het niet gekomen. Follow This-voorman Mark van Baal reageerde dinsdag in een persbericht opgetogen op het nieuws. Hij noemde de uitspraak een „overwinning voor alle beleggers die zich zorgen maken over klimaatverandering”. Van Baal: „Het recht van aandeelhouders om klimaatresoluties in te dienen is niet aangetast.”


Lees ook

Groen licht voor het Exxon-bestuur, ondanks druk van activistische beleggers

ExxonMobil-topman Darren Woods en de andere bestuurders zijn herkozen met  95 procent van de stemmen.