28 miljoen euro voor AI-start-up die vanuit Amsterdam materialen gaat zoeken voor klimaattransitie

Het is een fors bedrag aan startkapitaal, voor een klein groepje mensen dat werkt aan een AI-gestuurde klimaattechnologie die nog in de kinderschoenen staat. CuspAI, een Brits-Nederlandse start-up die kunstmatige intelligentie wil inzetten om materialen te ontwikkelen om efficiënt CO2 af te vangen, haalt 30 miljoen dollar (28 miljoen euro) op van investeerders, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend.

CuspAI is opgericht door de Nederlandse hoogleraar Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en een expert op het gebied van AI. Het bedrijf wil met behulp van AI materialen vinden – én nieuw ontwikkelen – waaraan eenmaal uitgestoten CO2 zich goed vasthecht. De uitstoot kan direct bij een schoorsteen worden afgevangen, of in de atmosfeer. Het broeikasgas kan later dan worden opgeslagen. Medeoprichter is Chad Edwards, Brits chemicus en zakelijk topman van het in Cambridge gevestigde bedrijf.

Het afvangen en opslaan van CO2 wordt nog maar mondjesmaat toegepast, maar is een belangrijke industrie in wording. Om CO2 af te vangen zijn materialen nodig die goed „ademen”, zegt Welling aan de telefoon. Bij een bepaalde druk en temperatuur „kleeft” de CO2 eraan vast, bij een andere druk en temperatuur laat de CO2 weer los. Voor dit proces is veel energie nodig. „De efficiëntie kan nog sterk vergroot worden”, aldus de wetenschapper.

CuspAI wil een „platform” met data bouwen op basis waarvan materialen kunnen worden „geoptimaliseerd”. „Wat AI kan doen is hele nieuwe moleculen genereren, een vorm van generatieve AI”, zegt Welling. De onderzoeksafdeling van het bedrijf wordt gevestigd in Amsterdam, op de onderzoekscampus Science Park van de UvA.

Meta

„We beginnen met twaalf à vijftien mensen, het eerste jaar willen we groeien naar zo’n twintig mensen, en daarna door naar veertig”, aldus de hoogleraar, die eerder werkte voor de onderzoeksafdeling van Microsoft. Geoffrey Hinton, een Brits-Canadese computerwetenschapper die wel de ‘Godfather van AI’ wordt genoemd, wordt adviseur van het bedrijf. Hinton, bij wie Welling in het verleden studeerde, stapte vorig jaar onverwachts op bij Google, omdat hij zich grote zorgen maakt over de gevaren van AI zoals ze door grote techbedrijven wordt ontwikkeld.


Lees ook

Pionier Geoffrey Hinton verlaat Google om vrijuit te kunnen spreken over risico’s AI

Geoffrey Hinton, Tokio, 2019.

Welling en Hinton zeggen hun AI-kennis te willen inzetten om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem. Welling stelt dat de AI-gestuurde zoektocht naar efficiënte materialen ook kan helpen bij de productie van waterstof en van batterijen.

CuspAI gaat samenwerken met de AI-onderzoeksafdeling van techreus Meta, dat in een verklaring zegt dat de wereld „snelle vooruitgang nodig heeft” op het gebied van CO2-afvang.

De investeerders vonden CuspAI via Edwards’ netwerk, vertelt Welling. De belangrijkste geldschieter is Hoxton Ventures, een in Londen gevestigde durfinvesteerder. Meerdere Britse en Amerikaanse durfinvesteerders tekenden in op de investeringsronde.