NVM: veel minder vakantiehuisjes verkocht in 2023, gemiddelde verkoopprijs neemt toe

De verkoop van recreatiewoningen in Nederland heeft vorig jaar het laagste punt in zeven jaar tijd bereikt. Dat blijkt dinsdag uit het jaaroverzicht van makelaarsvereniging NVM. Hoewel het aantal mensen dat een vakantiehuis kocht afnam, is de gemiddelde prijs juist toegenomen. In 2023 kostte een vakantiewoning gemiddeld 228.000 euro. Dat is het hoogste bedrag sinds in ieder geval 2004.

In totaal werden vorig jaar 3.718 vakantiewoningen verkocht, waarvan ruim de helft meer dan 200.000 euro kostte. De laatste keer dat het aantal verkopen onder de 4.000 kwam, was in 2016. In vergelijking met een jaar eerder namen de verkopen in 2023 met ruim 30 procent af. Daarentegen is het aanbod wel stabiel gebleven. Er zijn dus niet minder recreatiehuizen beschikbaar, maar wel minder mensen die bereid zijn zo’n tweede woning te kopen.

Verhoogde overdrachtsbelasting, hogere hypotheekrente en box 3-wijzigingen: volgens de NVM stonden „alle seinen op rood” en werd de daling in verkopen verwacht. Sinds 1 januari 2023 is bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting gestegen naar 10,4 procent. In combinatie met het feit dat belasting moet worden betaald over de waarde van de woning, als onderdeel van een box 3-wijziging, is de aankoop van een recreatiewoning voor investeerders volgens de NVM minder aantrekkelijk geworden.