Honderden actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren A12 bij Den Haag

Klimaatprotest De politie roept de actievoerders op zich te verplaatsen naar het Malieveld. Wie dat niet doet, wordt aangehouden, luidt de waarschuwing van de aanwezige agenten.

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.

Foto Marco de Swart/ANP

Extinction Rebellion blokkeert zaterdag de A12 bij Den Haag, om te protesteren tegen subsidies en belastingvoordelen voor de fossiele industrie. Aan de actie op de Utrechtsebaan, het deel van de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer, doen volgens persbureau ANP honderden klimaatactivisten mee. Ook demonstreren mensen naast de snelweg, ter hoogte van de Prins Clauslaan. Extinction Rebellion zelf verwachtte zo’n 1.200 actievoerders.

De politie roept de actievoerders op de snelweg op zich te verplaatsen naar het Malieveld. Wie dat niet doet, wordt aangehouden, luidt de waarschuwing van de aanwezige agenten.


Lees ook: Voor Extinction Rebellion is burgerlijke ongehoorzaamheid het enige alternatief

Gebiedsverbod

De voorbereidingen van de blokkeeractie op de A12, die de actiegroep al in december aankondigde, bleven niet onopgemerkt. Donderdagochtend werden zes leden van Extinction Rebellion opgepakt op verdenking van opruiing. Volgens het Openbaar Ministerie is hun oproep om deel te nemen aan de „gevaarlijke en ontwrichtende” snelwegblokkade strafbaar. Na verhoor werden ze donderdagavond weer vrijgelaten, maar ze mogen de komende negentig dagen niet aanwezig zijn op de A12 en kunnen daarom niet meedoen aan de blokkade.

Klimaatactivist Lucas Winnips werd een week eerder al aangehouden, omdat hij op Twitter had opgeroepen om mee te doen aan de snelwegblokkade. Net als het opgepakte zestal verdenkt justitie hem van opruiing en kreeg hij een gebiedsverbod van negentig dagen. Vrijdag kwam zijn zaak voor de voorzieningenrechter, maar die kon niet oordelen of het OM Winnips terecht heeft verboden de demonstratie bij te wonen. Daarom wordt het gebiedsverbod in stand gehouden en mag ook Winnips niet meedoen aan het protest. Dinsdag komt de zaak opnieuw voor de rechter.

Op sociale media klinkt veel kritiek op de manier waarop klimaatactivisten worden aangepakt. Willem Jebbink, advocaat van de arrestanten, noemt de aanhoudingen „buitenproportioneel”. Bijna veertig maatschappelijke organisaties, zoals Greenpeace, het Aidsfonds en de Fietsersbond, hebben daarom laten weten de blokkade te steunen. Hun directeuren zullen bij de demonstratie aanwezig zijn.


Lees ook dit interview met twee activisten van Extinction Rebellion: ‘Je moet kiezen of je het met Jelle eens bent of niet’