Rechtszaak journalist Gershkovich in Rusland vindt plaats achter gesloten deuren

Het proces tegen de Amerikaanse Journalist Evan Gershkovich, dat op 26 juni begint, zal achter gesloten deuren plaatsvinden. Dat schrijven de Russische staatspersbureaus TASS en RIA maandag op basis van informatie van de Russische rechtbank. Afgelopen week werd al bekend dat Gershkovich moet voorkomen in de rechtbank van Jekaterinenburg. In die stad werd hij ruim een jaar geleden aangehouden.

Gershkovich werd als verslaggever van The Wall Street Journal in maart 2023 opgepakt op verdenking van spionage namens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Hij maakte zich volgens Russische autoriteiten tijdens een reis in de Oeral schuldig aan het zoeken naar geheime informatie over de Russische wapenfabriek Oeralvagonzavod.

Bewijs hebben Russische autoriteiten echter nooit geleverd. Gershkovich, de eerste Amerikaanse journalist sinds de Koude Oorlog die in Rusland vanwege vermeende spionage vastzit, ontkent alle beschuldigingen. Zijn werkgever The Wall Street Journal schaarde zich achter hem, de Amerikaanse president Joe Biden noemde de aanhouding eerder „volkomen illegaal”.

Desondanks is een celstraf van maximaal twintig jaar een reëel scenario. Een alternatief is een gevangenisruil tussen hem en de Russische moordenaar Vadim Krasikov, die in Duitsland een levenslange gevangenisstraf uitzit. De Russische president Vladimir Poetin liet eerder weten contact met het Witte Huis te hebben gehad over deze mogelijke ruil. De VS mogen van Poetin niks zeggen over onderhandelingen.