Mexicaanse regering is de VS terwille als het gaat om migratie

Op dezelfde dag dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn migratiedecreet ondertekende, belde hij met zijn zuiderbuur, de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (ook bekend als AMLO). Het telefoongesprek was exemplarisch voor het Amerikaanse migratiebeleid: voor een effectieve uitvoering wordt nadrukkelijk naar Mexico gekeken.

Mexico heeft zeker dit jaar laten zien niet te beroerd te zijn om te helpen, en ook nu gaf de regering aan graag te willen samenwerken bij de uitvoering van het decreet. López Obrador onderhoudt goede banden met landen als Nicaragua, Venezuela en Cuba – waarmee de VS juist een moeizame relatie hebben – en zegt te helpen om migranten uit deze landen terug te sturen.

De intensievere samenwerking op het gebied van migratie nam dit jaar een vlucht, nadat de komst van migranten via Mexico naar de VS eind 2023 een recordhoogte bereikte. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken vloog naar Mexico om de regering te vragen meer te doen aan migratie. Sindsdien is het aantal migranten aan de grens gekelderd.

In januari en februari hield Mexico zo’n 240.000 migranten aan die op doorreis waren naar de VS. In de eerste vier maanden is het aantal migranten dat illegaal de grens overstak naar de VS gedaald met ruim 40 procent. Met strengere visumregels, controleposten op de snelwegen richting het noorden en de inzet van het leger worden elke dag circa achtduizend migranten aangehouden in Mexico.

Humaner migratiebeleid

Maar uit cijfers blijkt eveneens dat Mexico het probleem verplaatst of uitstelt: slechts een paar duizend migranten worden iedere maand uitgezet naar hun land van herkomst, wat aantoont dat veruit de meeste opgepakte migranten Mexico niet verlaten. Hoewel de regering van López Obrador, die een „humaner migratiebeleid” belooft, er weinig over loslaat, blijkt uit onderzoek van onder meer The New York Times dat de regering migranten met bussen vanuit het noorden naar het zuiden van het land rijdt, waar ze dertig dagen de tijd krijgen Mexico te verlaten. Voor veel migranten betekent het dat ze een nieuwe poging wagen de VS te bereiken.

Ook met Midden-Amerikaanse landen probeert Washington afspraken te maken. In Guatemala en Honduras, van waaruit veel migranten vertrekken, wordt geïnvesteerd, onder meer in sociale voorzieningen en werkgelegenheid. Ook met Panama en El Salvador wordt nauwer samengewerkt.


Lees ook

Aan de grens van de VS met Mexico wordt weinig verwacht van Bidens asielquotum: ‘Smokkelaars zullen meer risico’s nemen’

Agent Guadalupe Casarez  ondervraagt een migrant uit El Salvador die samen met anderen is opgepakt na  de Amerikaanse zuidgrens te zijn overgestoken, in Mission, Texas op 13 juni.

Toch lijkt het strenge migratiebeleid van Mexico maar een beperkte afschrikkende werking te hebben. Migranten uit Zuid- en Midden-Amerika kiezen vooral andere routes, om de controleposten van het leger op de snelwegen te vermijden. Men vliegt direct op de Mexicaanse grensstad Tijuana. Enkelen proberen zelfs met een dure boottocht direct te landen op een van de stranden van Californië.

De ruim drieduizend kilometer lange grens met Mexico afgrendelen is onmogelijk, ook gezien de macht van de georganiseerde misdaad in bepaalde regio’s. Inmiddels zijn de bergen rond San Diego de nieuwe hotspot, die lastig te controleren is.