Opinie | Premier Tusk spreekt niet meer over ‘arme migranten’, maar van ‘zeer agressieve mannen’

Het laatste oerbos van Europa is veranderd van een vreedzaam toeristisch stuk wildernis vol muggen tot een frontlinie. Althans, zo spreekt de Poolse premier Donald Tusk over de grenszone tussen Wit-Rusland en Polen. Maandelijks proberen duizenden migranten de Europese Unie te bereiken door zich onder, door, of over een metershoog hek te manoeuvreren.

Al langer spreken de Polen van een hybride oorlog die Rusland en Wit-Rusland tegen Polen voeren, met als wapen illegale migranten. In de aanloop naar de Europese verkiezingen nam het aantal migranten toe. Evenals het geweld dat ze al dan niet – gedwongen door Wit-Russische grenswachten – gebruiken. Vorige week overleed een jonge grenswacht, Mateusz Sitek (21), aan zijn steekwonden die hij had opgelopen na een mesaanval. Meteen kondigde Tusk zware maatregelen aan tegen „deze hybride oorlogsvoering, gericht op het destabiliseren van de Poolse staat en heel Europa”.

Humanitaire boodschap

Die taal is opvallend aangezien Tusk vorig jaar de parlementsverkiezingen won met een humanitaire boodschap. Migranten waren „arme mensen op zoek naar hun plek op aarde”, zei hij eerder als oppositielid. De verwachting was dan ook dat pushbacks, staande praktijk onder de vorige radicaal-rechtse PiS-regering, zouden worden gestopt. Humanitaire hulpteams moesten de vluchtelingen, die soms wekenlang in het oerbos verblijven, helpen.

Maar die beloftes lijken weinig waarde te hebben. Pushbacks vinden onder Tusk nog steeds plaats, zeggen ngo’s. En het zijn vooral de bewoners van het grensgebied die de vluchtelingen eerste hulp, eten en drinken aanbieden én niet-professionele hulpteams. De enige die wél naar de verkiezingsboodschap van Tusk lijkt te hebben geluisterd is de openbaar aanklager. Drie soldaten werden onlangs gearresteerd nadat ze in de lucht schoten als waarschuwing tegen de migranten. Het in de lucht schieten zou „levens in gevaar brengen”, aldus de openbaar aanklager.

Grenzen bestormen

Dat kwam in Polen op veel kritiek te staan. „Een absoluut schandaal”, noemde voormalig minister van Defensie Mariusz Blaszczak van PiS de aanhoudingen. Volgens hem hadden Poolse soldaten nu te maken met een aanval van migranten én een aanval van de minister van Justitie Adam Bodnar. De extreemrechtse Konfederacja-partij beschuldigde de regering ervan „zich meer zorgen te maken over illegale migranten die op bevel van Poetin onze grenzen bestormen dan over Poolse soldaten”.

De premier sprak niet meer over „arme mensen, maar van „zeer agressieve mannen”

Vlak voor de Europese verkiezingen draaide de taal van Tusk. De premier sprak niet meer over „arme mensen” maar van „georganiseerde groepen zeer agressieve mannen, tussen de 18 en 30”. Coalitiegenoot en parlementsvoorzitter Szymon Holownia, die tijdens kerst nog op de foto stond met een groep migranten die over de grens met Wit-Rusland was gevlucht, spreekt nu over „misdadigers” waar soldaten „het recht moeten hebben om op te schieten”.

Parasieten en andere ziektes

De opvattingen over vluchtelingen zijn in Polen nooit heel liefdevol en barmhartig geweest – op Oekraïners na. Maar in een paar maanden tijd is de taal van de regering Tusk wel verhard. Waarschijnlijk zal het niet het niveau bereiken van de vorige PiS-regering, waarvan de leider Jaroslaw Kaczynski beweerde dat vluchtelingen „parasieten en andere ziektes” met zich meedragen.


Lees ook

Verrassende klappen voor de ‘illiberalen’ in Midden-Europa

De Poolse premier Donald Tusk viert zijn overwinning op zondagavond in Warschau.

Toch ziet Wojciech Sadurski, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Sydney, de taal over migranten wel erg snel veranderen in Polen. „De pogrominhoud doordrenkt het publieke debat steeds meer”, schrijft hij in een opiniestuk in Gazeta Wyborcza. Het gaat niet meer over „of vluchtelingen moeten worden neergeschoten maar hoe”. En: „Para-fascistische opvattingen die ooit aan de rand van de samenleving opdoemden worden nu mainstream”.

Ook kritiek op het taalgebruik van de regering-Tusk kan in Polen alleen in harde bewoordingen.