Gijzeling door vermeende leden Islamitische Staat in Russische gevangenis beëindigd

Vermeende leden van terreurgroep Islamitische Staat hebben korte tijd twee gevangenisbewaarders gegijzeld in de zuid-Russische regio Rostov. Zondag is de gijzeling met geweld beëindigd door Russische speciale eenheden, waarbij zeker twee gijzelnemers zijn gedood. De gevangenisbewaarders hebben de bevrijdingsactie overleefd, zo meldden internationale persbureaus AFP en Reuters zondag op gezag van Russische autoriteiten en media.

Zondagochtend werd bekend dat zes gevangenen de tralies van hun cel hadden doorgebroken, waarna ze een kantoor van gevangenismedewerkers waren binnengedrongen. Vervolgens zouden ze twee gevangenisbewaarders hebben gegijzeld. Enkele gijzelnemers waren volgens Russische autoriteiten gelieerd aan Islamitische Staat. Russische staatsmedia meldden dat enkelen al waren veroordeeld voor terreurvergrijpen. De gevangenen eisten hun onmiddellijke vrijlating, vrije doortocht en een auto.

Aanslag in maart

Zondagochtend meldden de Russische gevangenisautoriteiten dat er onderhandelingen gaande waren met de gijzelnemers. In de loop van de ochtend berichtten Russische media over explosies bij het cellencomplex in Rostov. Speciale eenheden hadden het complex bestormd.

Het is onduidelijk of de vermeende IS-leden te maken hadden met de aanslag in maart op de concertzaal in Moskou. Daarbij kwamen zeker 144 mensen om het leven en vielen meer dan 550 gewonden.

Islamitische Staat-Khorasan, de Afghaanse tak van de terreurbeweging, eiste in de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op. Naar aanleiding van deze aanslag zijn meer dan twintig mensen gearresteerd. Zij zijn volgens persbureau AFP allen afkomstig uit Tajikistan, een ex-Sovjetrepubliek die grenst aan Afghanistan.