EK voetbal in Duitsland

Nederland trapt om 15.00 uur af in de EK-wedstrijd tegen Polen, grasmat ligt er beroerd bij

Het Europees Kampioenschap begint voor Nederland vandaag in het Volksparkstadion in Hamburg. Om 15.00 uur speelt Oranje tegen Polen. Maar er zijn zorgen over de kwaliteit van het veld. Eerder besloot Europese voetbalbond UEFA al dat beide teams de dag voor de wedstrijd niet in het stadion mochten trainen, om de grasmat te sparen. Nederland had daarvoor al besloten om uit te wijken naar het AOK Stadion in Wolfsburg, maar Polen was wel van plan in Hamburg te trainen.

Op een persconferentie zaterdag zei de Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk: „We weten niet of het slecht is. Maar het lijkt erop dat het veld net als toen we in Frankfurt tegen Duitsland speelden, snel loskomt.”

De grasmat in het Volksparkstadion werd vorig jaar mei vervangen, na afloop van het seizoen van HSV in de Tweede Bundesliga. Toen bleek dat de sprieten niet groeiden is het veld nog eens vervangen. Het merendeel van de EK-grasmatten is gemaakt door het Nederlandse bedrijf SGL, dat het laten groeien van gras haast wetenschappelijk aanpakt. Zo maakt het bedrijf gebruik van een apparaatje dat in de grasmat wordt gestoken om omgevingsfactoren zoals lichtinval, grondvochtigheid en temperatuur te meten. Daarmee kan een digitale weergave van de graskwaliteit worden gegenereerd.


Lees ook: Gras perfect laten groeien is een kunst, weet dit bedrijf uit Waddinxveen. ‘Als wij een sportwedstrijd kijken, kijken we eigenlijk vooral naar het gras’

De grasmat in het volksparkstadion in Hamburg, vlak voor het EK. Foto Fabian Bimmer/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rond het EK voetbal, dat in Duitsland plaatsvindt.