Colombiaanse reggeaton-superster Karol G laat de Ziggo Dome koken met drie uur lang feministisch totaal-entertainment

De Ziggo Dome doet vanavond denken aan een extatisch voetbalstadion. Er wapperen honderden vlaggen van ongeveer alle Zuid-Amerikaanse landen, het publiek schreeuwt zich de longen uit het lijf én iedereen is in clubkleuren. De kleuren van de Colombiaanse superster Karol G wel te verstaan: lang haar, hoeden, veel bikini’s en bonte laarzen. En natuurlijk oneindig veel glitters – roze, witte en paarse.

Je hebt totaalvoetbal en je hebt totaalentertainment. Karol G biedt het laatste. Vrijdag was de eerste van twee avonden die je nog het best kunt omschrijven als een waanzinnige viering van de zogeheten música urbana, de Latijns-Amerikaanse muziekstroming waar Carolina Giraldo Navarro (33), kortweg Karol G, de voorvrouw van is. Met haar warme stem en blend van rauwe reggaeton, traditionele Colombiaanse muziek en poppy hooks vol pakkende melodielijntjes, won ze dit jaar een Grammy voor haar album Mañana será bonito en werd Billboards ‘vrouw van het jaar 2024’. Daarmee schaart Karol G zich in een rijtje van onder anderen Beyoncé, Taylor Swift en Madonna. En dat volledig Spaanstalig. Er is zelfs geen woord Engels bij.

Karol G in de Ziggo Dome, 14 juni 2024.
Foto Andreas Terlaak

Vrouwelijke energie

Juist daardoor is de chemie tussen Karol G en haar volledig Spaanstalige publiek vanavond zo elektrisch, erotisch bijna. Of, chemie, misschien is volledige idolatrie een betere beschrijving. Andersom is Karol G ook duidelijk dol op haar publiek. De superster begint perfect op tijd, doet halverwege de show een rondje langs het cirkelvormige podium in het midden van de zaal. Ze neemt de tijd, laat haar fans meezingen (schreeuwen), neemt selfies en geeft kusjes. Alles terwijl ze zuiver doorzingt, moeiteloos grapjes maakt en lacht naar de camera. De bijna drie uur durende show is een soort live videoclip. En topsport: dansen, springen, zingen en acrobatiek op beweegbare podiumstukken (die tot wel zes meter de lucht in stijgen), tussen vuurwerk, laserstralen en metallic haaien door.

De meisjesachtige animatie op de schermen vol lieflijke dolfijntjes, schildpadjes en verlegen zeemeerminnetjes is slechts afleiding. De volumeknop van het publiek gaat het hardst aan op de hit ‘Bichota’. Bichota is Puerto Ricaanse straattaal voor iemand die het gemaakt heeft – een verspaanste variant op het Engelse ‘big shot’. Het liedje ontketent, zoals Karol G in een interview met Billboard stelt, vooral voor vrouwen „a moment of feeling sexy, flirtatious, daring, strong, and empowered.” Op het podium staan dan ook alleen vrouwelijke muzikanten, die even makkelijk raspende reggaetonbeats als zwoele, klassiek Colombiaanse cumbia uit de mouwen schudden.

De uitgesproken vrouwelijke energie zuigt het publiek werkelijk op. Dat komt wellicht ook omdat de musicá urbana wereldwijd gedragen werd door mannen als Bad Bunny en J Balvin. Dat Karol G nu zo immens populair is met haar uitgesproken roze, doch rauwe feminisme, is daar een antwoord op. Of, rauw… unapologetic is het woord, zonder schaamte of excuus.