In Iran vastgehouden EU-diplomaat vrijgelaten nadat Iran en Zweden gevangenenruil overeenkomen

Iran en Zweden hebben zaterdag een deal gesloten over de uitruil van gevangenen. De voor oorlogsmisdaden veroordeelde Iraniër Hamid Nouri wordt in Zweden vrijgelaten, in ruil voor de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus. Ook de Zweed Saeed Azizi wordt terug naar Zweden gestuurd door Iran. Dat meldt de Zweedse premier Ulf Kristersson op X. Volgens hem zitten zijn staatsburgers „nu in het vliegtuig” naar hun families.

In 2022 werd Nouri in Zweden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn rol bij martelingen en massa-executies van Iraanse dissidenten in 1988, aan het einde van de lange oorlog tussen Iran en Irak. In 2019 werd hij op de luchthaven in Stockholm aangehouden nadat Iraanse dissidenten in Zweden de politie hadden ingelicht. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn destijds zo’n vijfduizend mensen geëxecuteerd. De overleden Iraanse president Ebrahim Raisi, die in mei omkwam bij een helikoptercrash, was ook betrokken bij de massa-executies in 1988.

De Zweedse diplomaat Floderus zat sinds april 2022 vast in Iran. Hij werd beschuldigd van samenzwering met Israël. Zijn aanhouding was een zoveelste geval waarin Teheran buitenlanders of mensen met een dubbele nationaliteit gijzelt en gebruikt als pionnen in onderhandelingen met het Westen.


Lees ook

Iran blijft westerlingen gijzelen in ruil voor concessies. Dit zit er achter deze strategie

De Belgische Olivier Vandecasteele werd na 455 dagen gevangenschap in Iran vrijgelaten, in ruil voor de vrijlating van een Iraanse diplomaat die in België veroordeeld was voor betrokkenheid bij de voorbereidingen van een terroristische aanslag.

De zaak van Azizi is niet zo prominent als die van Floderus. In februari meldde een mensenrechtengroep in Iran dat de Iraans-Zweedse staatsburger in Teheran tot vijf jaar gevangenisstraf had gekregen, op beschuldiging van „samenzwering tegen de nationale veiligheid”. Volgens de groep is Azizi ziek, hij zou kanker hebben.

De vrijlating van de Iraniër Nouri is bevestigd door Kazem Gharibabadi van de Iraanse Hoge Raad voor de Mensenrechten een bericht: „Hamid Nouri, die sinds 2019 illegaal werd vastgehouden in Zweden, is vrij en keert binnen enkele uren terug naar zijn thuisland.”