Cyril Ramaphosa blijft president van Zuid-Afrika. Hij gaat leiding geven aan een ‘regering van nationale eenheid’ met als belangrijkste coalitiepartner de Democratische Alliantie (DA). Die liberale partij voerde de afgelopen twintig jaar de felste oppositie tegen het ANC maar helpt „in het belang van Zuid-Afrika” het ANC nu aan een parlementaire meerderheid. De vooral door witte Zuid-Afrikanen geleide DA bestuurt al jaren met succes de provincie rond Kaapstad. De deal kwam na nachtelijk onderhandelen vrijdagochtend tot stand, slechts enkele uren voordat het nieuw verkozen parlement voor het eerst samenkwam.
Na het stevige verlies bij de parlementsverkiezingen op 29 mei, was het ANC genoodzaakt partners te vinden om een regering te kunnen vormen. De voormalige bevrijdingsbeweging had vanaf het eind van de apartheid, in 1994, altijd absolute meerderheden in de Nationale Assemblee, maar kwam nu uit op 40,1 procent van de stemmen: 18 procentpunt minder dan bij de laatste verkiezingen in 2019. Veel Zuid-Afrikaanse kiezers zijn ontevreden over instortende overheidsdiensten door wanbeleid en wijd verbreide corruptie en stellen de partij die het land dertig jaar onafgebroken bestuurd heeft daarvoor verantwoordelijk.
Twee radicale partijen die uit het ANC zijn voortgekomen haalden samen bijna een kwart van de stemmen, maar gaan uiteindelijk geen deel uitmaken van de coalitie. De nieuwe partij MK, geleid door oud-president Jacob Zuma, eiste dat het ANC Ramaphosa zou inruilen voor een andere leider. Onder Ramaphosa’s leiding zette het ANC in 2018 Zuma af als president van Zuid-Afrika en als voorzitter van de partij. In kringen rond Zuma leeft veel wrok jegens Ramaphosa. Vooral in de provincie KwaZulu-Natal, waar Zuma vandaan komt, blijft de oud-president ondanks zijn strafblad populair.
Rechtsstaat
Dat Ramaphosa vrij snel na de voor het ANC dramatische verkiezingsuitslag, voorstelde een regering van nationale eenheid te vormen, zien analisten als strategisch slim. Hij komt over als staatsman die alle partijen oproept hun bijdrage te leveren aan het weer op de rails krijgen van Zuid-Afrika, schreef internetkrant The Daily Maverick. Zo vermeed hij een keus tussen links of rechts, die onherroepelijk tot een nieuwe scheiding der wegen in het ANC had geleid. Door met de voorwaarde te komen dat partijen die mee willen doen de grondwet en de rechtsstaat respecteren, zette hij de twee radicale afsplitsingen van het ANC op voorhand buitenspel.
Want in het verkiezingsprogramma van Zuma’s traditionalistische MK staat expliciet dat de „koloniale” en „liberale” grondwet „ingetrokken” moet worden om meer plek te geven aan Afrikaanse tradities. Het was niet toevallig Ramaphosa die begin jaren negentig namens ANC-leider Nelson Mandela onderhandelde over de (zeer progressieve) grondwet van het nieuwe Zuid-Afrika.
MK stelt bovendien de in de grondwet beschermde eigendomsrechten ter discussie. De partij wil bijvoorbeeld mijnbedrijven en de Zuid-Afrikaanse centrale bank nationaliseren. Dat laatste wil ook de links-radicale EFF (Economic Freedom Fighters) van oud-ANC-jongerenleider Julius Malema. Hij droomt al langer van regeringsdeelname en was bereid daarvoor veel in te leveren, maar samenwerking met „vijand” DA was hem een brug te ver.
Daarmee heeft Ramaphosa de regering gekregen die ideologisch het best bij hem past. Behalve het ANC en de DA heeft ook de kleine Inkatha Freedom Party zich bij de coalitie gevoegd. Die partij, lang geleid door de vorig jaar overleden Mangosuthu Buthelezi, heeft net als MK veel aanhang in Zuma’s provincie KwaZulu-Natal, maar is een stuk gematigder. De partij maakte ook deel uit van de eerste regering na de apartheid, toen Nelson Mandela net als Ramaphosa nu alle partijen had opgeroepen een steentje bij te dragen. Andere partijen mogen zich later nog aansluiten, lieten het ANC en de DA vrijdag na ondertekening van hun akkoord weten.
„Het midden heeft het gehouden”, concludeert commentator Ferial Haffajee over het, in Nederlandse termen, paarse Zuid-Afrikaanse kabinet van sociaal-democraten (ANC) en liberalen (DA). De partijen die deelnemen geloven volgens haar alle in een „gemengde economie met herverdelingsbeleid, inclusief sociale inkomenssteun en beter onderwijs”.
Schatrijk
De 71-jarige Ramaphosa, die opgroeide in de township Soweto, kreeg in de jaren tachtig landelijke bekendheid als leider van de machtige mijnwerkersvakbond NUM. De vele stakingen bij de mijnen droegen bij aan het op de knieën krijgen van het apartheidsbewind.
Nadat hij voor het ANC in de jaren negentig de grondwet had uitonderhandeld, stapte hij over naar het bedrijfsleven. Veel grote ondernemingen wilden hem graag in de leiding vanwege zijn goede contacten en omdat ze bij wet verplicht waren ook zwarte Zuid-Afrikanen in het bestuur op te nemen. Hij werd er schatrijk mee. Onder Zuma keerde hij terug in de politiek als vicepresident. Zijn nieuwe termijn geldt voor vijf jaar.
Ramaphosa heeft er sinds zijn aantreden een speerpunt van gemaakt de meest ontwikkelde economie van Afrika aantrekkelijk te houden voor buitenlandse investeerders. Instorting van de elektriciteitsvoorziening en het spoorbedrijf heeft daar niet mee geholpen.
Zoals verwacht reageren markten positief op het nieuws. Vooral de financiële sector vreesde een scenario met een van de radicalere afsplitsingen van het ANC. De Zuid-Afrikaanse rand won vrijdag flink aan waarde ten opzichte van de dollar en de Johannesburgse effectenbeurs schoot direct na het nieuws over de coalitiedeal omhoog.
Update: dit artikel is 14 juni ’s avonds geactualiseerd.
Lees ook
Veel Zuid-Afrikanen zijn het ANC zat, maar de oppositie is te verdeeld om aan de macht te knagen
Lees ook
Zuid-Afrika is een volwassen democratie aan het worden