De zomer van 1988. Nederland pakt de titel als Europees Kampioen en de uitzinnige oranjegekte komt tot een climax. Ook muzikaal, want het regent ineens voetballiedjes. Maar één ervan springt eruit. Volkszanger André Hazes overgiet samen met het Nederlands elftal de harten met liefde en bier in het oneindig mee te blèren ‘Wij houden van Oranje’.
Zie het filmpje van dat tv-optreden in Huis ter Duin nog eens. Hartverwarmend hoe onhandig en ongemakkelijk de selectie, met onder meer Gullit, Rijkaard, Koeman en Van Basten in trainingspakken, letterlijk achter de zanger staat. Armen om de schouders, deinend op de golvende melodie die komt van ‘Auld Lang Syne’, het weemoedige oude Schotse nieuwjaarslied over vervlogen tijden. Componist Hans van Hemert schreef de op Nederlandse maat gemaakte heroïsche voetbaltekst, die eigenlijk zangeres Willeke Alberti zou zingen – maar getrouwd met een Deense profvoetballer zag zij daar toen van af.
Als nostalgische en saamhorige evergreen is ‘Wij houden van Oranje’ het nationale voetbalvolkslied geworden. In die weken in 1988 loopt de Top 40 vol met voetbalhits, een tot dan vrij nieuw fenomeen. Al was ‘Nederland heeft die bal’ van André van Duin in 1980 al een klassiekertje. En zette, verder terug, het keurige ‘Hup Holland Hup’ van Jan de Cler uit 1954 natuurlijk de toon voor alle Nederlandse voetbalhits ooit.
Daar is in 1988 bijvoorbeeld het opjuttende ‘Aanvallen!’ met een juichende terugblik op de wedstrijden, die leidt tot een uit alle kelen klinkend: „Aaaaaanvallen”. Of ‘Het Oranjelied’ (Oraaaaaanje – dat kaaaaaan je”), een soort megamedley van de Hollanders, waarvoor het nummer ‘Steams’ model stond.
Het EK is ondenkbaar zonder zingende fans op de tribune en zonder massale meeklappers en -zingers. De voorpret op de komende voetbalweken is met nieuwe Oranjekrakers en internationale voetbalanthems al goed begonnen; Spotify staat vol met playlisten. Wat de Nederlandstalige betreft is het opvallend hoeveel nummers van nu refereren aan dat euforische win-gevoel van toen in 1988, al was menig vertolker toen nog niet geboren.
Zo denkt de vorig jaar doorgebroken volkszanger Marco Schuitmaker (25) weemoedig terug aan hoe een onoverwinnelijk Nederland de beker pakte. De setting is de camping, de tuinstoelen staan al klaar en de bbq gloeit. „Ik weet nu, dat de oranjebewaarder bestaat. Het wordt prachtig. Net als in negentien achtentachtig.” Zijn ‘Oranjebewaarder (Het Wordt Prachtig Net Als In 1988)’ is een bewerking van zijn extreem populaire hit ‘Engelbewaarder’. Vader Abraham schreef het liedje al bijna vijftig jaar terug voor zangeres Mieke.
En ook volkszanger Wolter Kroes, die ook al de grote voetbalhit ‘Viva Hollandia’ (EK 2008) op zijn naam heeft, voorspelt in ‘Alles Wordt Oranje’ met een nostalgisch soort enthousiasme nu ook weer veel wedstrijdwinst in Duitsland. „Wir schaffen das en we worden nummer 1”; althans volgens dj, drummer en zanger Edwin Evers, want die schreef de tekst.
EK-hits 2024Welke liedjes begeleiden de teams verder?
Internationale voetbalhits
Heerlijk is het relativeringsvermogen van de Schotten. In het van trots bulkende Schotse liedje ‘No Scotland No Party’ maakt het allemaal niet zo heel veel uit of ze zullen winnen. Het springt er in originaliteit voor Euro 2024 uit en is zelfs ook een hit in Argentinië. „And even if we don’t win (We will win!, We will win!), We’ll boogie on in Berlin (in Berlin, in Berlin).”
Een van de nummers die in Engeland nu stof doet opwaaien is ‘It’s OUR team’. Het racisme dat de zwarte spelers van het Engelse team ten deel viel tijdens het EK 2020 zette artiesten Ke4t en CreezeOn met producer Toddla T nu aan tot het maken van een stevige anti-racisme song. De boodschap: „We rise, we fall, we stand together” – ongeacht kleur en afkomst.
Maar zeker zal overal de door de UEFA geïnitieerde Euro-anthem ‘Fire’ te horen zijn, dit jaar gemaakt door het Italiaanse dancetrio Meduza, de Amerikaanse poprockband OneRepublic met zanger Ryan Tedder en de Duitse zangeres Leony. Het is een nogal standaard EDM-dancenummer over innerlijk vuur en een collectieve drive – en tergend slecht is al die reclame in de videoclip.
Recycling met een hoge juichfactor
Dan zijn er de hits die je eigenlijk al kent, maar slim zijn voorzien van nieuwe teksten. Zo is ‘Holland On Fire’ van Patrick Dyco met Jari N een bewerking van de jarennegentig-Eurodancehit ‘Free From Desire’. Waarbij vooral het ‘la-la-la’ natuurlijk gelijk de polonaise inzet. ‘Doelpunt voor de Leeuwen’ is een rip-off van Joost Kleins ‘Europapa’. Dus: „O-o-o-oranje” in plaats van „Euro-pa-pa-pa-pa-pa-pa”. En haast zoals Joost Klein „Welkom in Europa, jonguh” zou zeggen: „Doelpunt voor Oranje, jonguh”.
De verbindende bitterbal
In de categorie ‘verbindend bij een portie bitterballen’ is ‘Alles wordt Oranje’ van Wolter Kroes een kanshebber. Ook Dries Roelvink doet een duit in het borrelzakje, inclusief champagne. Met een verwijzing naar zijn eigen mislukte voetbalambities („Ooit stond ik zelf in het veld en ik voelde me een held, maar helaas verdiende ik niet zo veel geld. Dus ben ik maar gaan zingen. Het land dat staat te springen. Scoren is in Duitsland wat nu telt”) gaat het rechtstreeks naar een feestje in de vipbox.
De gemiste penalty
Meteen naar huis mag ‘Ik ben net als jij (Ich bin wie du)’. Het in een middagje in elkaar gedraaide nummer met rappende oud-international Wesley Sneijder en zanger Wesly Bronkhorst treft werkelijk nergens doel en is om wanhopig van te worden.
Strijdlust en pep: go go go!
Oppeppen en op de borst kloppen. Een gevoel van ‘we worden kampioen. Een stadion op zijn kop. Meteen de handjes in de lucht en op naar de dikke dancedrop is het feelgood-nummer ‘Larger Than Life’, de samenwerking van dj Armin van Buuren met de band Chef’Special. Totaal speciaal sfeerverhogend gegeven, al hoor je het er niet per se aan af: net als toen in 1988 zingt het hele Nederlands elftal bij de opnamen mee, nu bij het trainingskamp in Zeist. ,,Whoo-hoo-ooh-ho-hó-oh-o-ho.”