Column | Het schaap Reinette

De kans is groot dat we binnenkort ‘minister’ tegen Reinette Klever, zakelijk directeur van Ongehoord Nederland en deskundige en politieke commentator bij het programma Ongehoord Nieuws, moeten zeggen. De PVV schuift haar naar voren als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Dit brokje nieuws smaakte zo lekker dat ze er bij de laatste uitzending van Ongehoord Nieuws bijna door werden verzwolgen. Omroepbaas Arnold Karskens en professor Paul Cliteur kwamen kromzinnen te kort om Reinette, die zich als deskundige aan tafel regelmatig verslikte in haar opgewonden mening, omhoog te houden als meer dan capabel.

Op internet circuleerden meteen wat meningen van Reinette; dat ze ontwikkelingshulp wil afschaffen en wat voor ziektes asielzoekers zoal meenemen naar ons mooie land. Misschien dat ze uit hun verband zijn getrokken, maar Reinette is natuurlijk goed nieuws voor iedereen met een hekel aan alle buitenlanden en hun inwoners. Reinette wordt door de PVV gebruikt als een duizenddingendoekje. Met haar wrijf je alle subsidievlekken in één keer weg, ze laat geen strepen achter.

Arnold Karskens kantelde alles net zo lang tot hij er vooral een compliment voor Ongehoord Nederland in zag. Met de aanstelling van Reinette Klever werd zichtbaar dat Ongehoord Nederland een goed bestuur heeft. Professor Paul Cliteur had altijd al genoten van de deskundigheid die Reinette aan de desk bij Ongehoord Nieuws uitstraalt. Presentator Tom de Nooijer benadrukte dat BNNVARA nul ministers, maar wel programma’s op primetime levert.

Het hoofd van Arnold Karskens zwol daarna boven het beige pak uit. Hoe het allemaal mogelijk was weet hij waarschijnlijk zelf niet, maar hij was er na veel afslagen dan toch eindelijk in geslaagd om op het goede moment in de geschiedenis op de juiste plek te zijn. Daar zat hij dan in zijn eigen opinieprogramma van zijn eigen omroep, als spreekbuis van het nieuwe regime, vriend van een minister en een professor. Nog even en de macht schoof bij hem aan, niet om verantwoording af te leggen, maar om samen met hem de ongetwijfeld fantastische besluitvorming door te nemen. Over minister Reinette zei hij dat ze een loyale, bekwame en hardwerkende vrouw is.

„Heel intelligent ook.”

Complimenten om de vingers bij af te likken.

Om in EK-termen te blijven: een Reinette Klever is altijd prettig om bij de selectie te hebben. Ze knapt glimmend het vuile werk op, we mogen er echt op vertrouwen dat er straks geen dubbeltje belastinggeld blijft kleven in de ongewassen uitgestoken handen van mensen die geen Nederlanders zijn. Rest ons niets anders dan in stilte te buigen voor Arnold Karskens, de geestelijk vader van dit talent. Hij pikte het schaap met vijf poten met een timmermansoog uit de kudde.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.