OM eist drie jaar celstraf tegen Ali B voor verkrachtingen en aanrandingen

Het OM eist drie jaar celstraf tegen Ali B voor vier zedendelicten die hij afgelopen decennium volgens Justitie heeft gepleegd. Dat bleek vrijdag tijdens de derde zittingsdag in de rechtbank in Haarlem in het strafproces tegen de rapper, presentator en voormalig coach in The Voice of Holland.

Het OM acht twee aanrandingen en twee verkrachtingen bewezen. Drie vrouwen deden aangifte: zangeressen Ellen ten Damme en Jill Helena en een vrouw, Naomi, die op haar twintigste zegt te zijn verkracht en aangerand door Ali B bij een villafeest in Heiloo. Hij ontkent alle beschuldigingen. „Ik heb heel veel zin in het pleidooi”, zei hij direct na het uitspreken van de eis.

Hoewel er van de vergrijpen geen getuigen zijn, zoals vaak bij de zedendelicten, zijn de verklaringen „ingebed in een concrete context die bevestiging vindt in andere bronnen”, volgens de officier van justitie. Het gaat daarbij om onder meer belastende tapgesprekken en andere getuigenissen die elementen in aangiftes ondersteunen. De officier van jusitie verwijt Ali B „het onverhoedse karakter” van de benadering van zijn slachtoffers, „het meevoeren naar een verlaten plek” bij één aanranding en „het niet gebruiken van een condoom” bij de verkrachting van Ten Damme, „en het gebruik van beperkt geweld”. Het OM laat wel meewegen dat de media-aandacht en de impact op Ali B en zijn gezin „zwaar” is en de feiten zes tot tien jaar geleden plaatsvonden.

De verklaringen die Naomi gaf over aanranding en verkrachting in augustus 2018 noemt het OM op „hoofdlijnen consistent”’. Het gaat onder meer om een intake-gesprek bij de zedenpolitie in 2019, jaren voor ze zich bij tv-maker Tim Hofman van BOOS (BNNVARA) meldde, en de aangifte in januari 2022 rond de uitzending over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice. Ook de „oprechtheid in de verklaringen over seksuele handelingen waarvan ze géén aangifte doet”, sterkt het OM. Ze heeft ook al eerder bij een GGZ-psycholoog en enkele mensen in haar omgeving consistente verklaringen gegeven, onder wie aan rapper Ronnie Flex.

Een verklaring van een getuige die zich woensdagavond na de eerste zittingsdag meldde wordt door het OM gezien als belangrijk steunbewijs. „Wij realiseren ons de verschillen met wat Naomi heeft verklaard”, maar „belangrijker zijn de overeenkomsten”, aldus de zaaksofficier. „Er is geen enkele twijfel over wat ze heeft verklaard”, namelijk dat deze getuige een jonge vrouw op haar elektrische fiets een lift heeft gegeven naar het station in Heiloo. De jonge vrouw zou hebben gesproken over misbruik door Ali B.


Lees ook

Ali B vecht met ongeduld en lange antwoorden tegen het beeld van de ‘Voice-viezerik’

Ali B staat de pers te woord in de parkeergarage bij de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van de zedenzaak tegen de rapper.

Justitie acht ook bewezen dat Ali B zijn voormalige minnares Jill Helena (artiestennaam) onder meer tegen haar zin heeft gezoend. Hij zou haar ook tegen haar zin aangezet hebben hem af te trekken. Dit speelde zich af in mei 2018, jaren na hun verhouding die was ontstaan rond haar deelname aan zangtalentenprogramma The Voice beëindigd was. De verklaring van Helena, die op de eerste twee zittingsdagen aanwezig was en gebruikt maakte van haar spreekrecht, is volgens het OM „gedetailleerd en consistent”. Een alternatief motief voor haar aangifte is niet aannemelijk. „Er is ook geen reden om aan te nemen dat ze met andere slachtoffers heeft gesproken, ze nam ook niet deel aan groepsapp met Tim Hofman”.

‘Modus operandi’

Zeven verklaringen van andere vrouwen, met onder meer tot deze zitting onbekende incidenten van grensoverschrijdend gedrag, schetsen volgens het OM een „modus operandi”. Het patroon van opdringerig en grensoverschrijdend gedrag vormt volgens de officier van justitie „schakelbewijs”, dat „in uitzonderlijke gevallen” kan worden gezien als ondersteunend bewijs voor een delict. Een aantal vrouwen hebben verklaringen afgegeven ondanks „carrièretechnische kwetsbaarheid”, aangezien Ali B’s artiestenmanagement SPEC „machtig” is. Dit zet volgens OM die lezingen kracht bij. Volgens Ali B zijn al die verklaringen door de BOOS-uitzending aangewakkerd.

Verklaringen over een vermeende verkrachting van Ellen ten Damme in april 2014, tijdens opnamedagen in Marokko van het TROS-programma Ali B en de muziekkaravaan, zijn ook „gedetailleerd en consistent”. Hij zou haar hotelkamer zijn binnengegaan, haar hebben besprongen en uiteindelijk, volgens het OM, binnengedrongen. „Ellen heeft meerdere vrienden en anderen deelgenoot gemaakt van wat haar is overkomen.” Ten Damme zou al eerder aangifte hebben overwogen, maar ze deed pas een politiemelding (geen aangifte) na de BOOS-uitzending, om het zedenonderzoek te steunen. Het OM besloot tot vervolging over te gaan.

Ten Dammes verklaring is „betrouwbaar en bruikbaar” voor het bewijs, waarbij zij „veel te verliezen heeft.” Het OM zegt dat door de verdediging ingebrachte beelden van het programma – met een vrolijke, flirterige Ten Damme – „helemaal niet veelzeggend” zijn, zoals Ali B beweert. „Ze moest een knop omzetten, zoals van een professional verwacht wordt.”

De uitspraak wordt over twee weken verwacht. De zitting gaat vrijdagmiddag nog verder met het pleidooi van Ali B’s verdediging.