Abortusmiddel blijft in VS landelijk beschikbaar

Abortuspillen blijven in de Verenigde Staten landelijk beschikbaar. Het conservatieve Hooggerechtshof dat twee jaar geleden het federale recht op abortus ontmantelde, besloot donderdag unaniem om toegang tot het middel mifepriston in stand te houden. Met die pillen kunnen vrouwen in de eerste tien weken van een zwangerschap deze zelf afbreken. Ze worden bij meer dan de helft van de (legale) abortussen in Amerika gebruikt. Mifepriston mag op afstand worden voorgeschreven en per post verstuurd.

Het Hof schaarde zich niet principieel achter de beschikbaarheid van de abortuspillen. In plaats daarvan besloten de negen rechters dat de anti-abortusclub die de zaak, tegen de medicijnautoriteit FDA, had aangespannen daar geen wettelijke grond toe had. De groep conservatieve artsen, verenigd in de Alliantie voor Hippocratische Geneeskunde, probeerde zowel de medische goedkeuring van het middel als de verspreiding ervan terug te draaien.

Individuele artsen hebben het Hooggerechtshof niet nodig, aldus de rechters, want ze kunnen al gewetensbezwaren aanvoeren om de pillen niet voor te schrijven. Maar het Hof, waar zes van de negen rechters door Republikeinse presidenten zijn benoemd, moedigt de groep wel aan zich verder op staatsniveau te richten op nog sterker inperken van het recht op abortus, zo bleek uit het arrest donderdag.

Wetten aangescherpt

Deze maand twee jaar geleden zette het Hooggerechtshof een streep door het Roe-arrest dat toegang tot abortus bijna vijftig jaar lang op landelijk niveau beschermde. Sindsdien scherpten bijna de helft van de staten hun wetten aan en geldt in veertien Republikeinse staten een vrijwel compleet verbod.

Het aantal abortussen in de VS nam sindsdien echter toe. Democratische staten maakten het makkelijker om (gratis) een abortus te krijgen en met het op afstand voorschrijven en versturen van mifepriston hielden ook vrouwen in conservatieve staten de mogelijkheid om, in een vroeg stadium, hun zwangerschap zelf af te breken.

Abortus is een van de belangrijke verkiezingsthema’s voor de aanstaande presidentsverkiezingen en bij verschillende referenda op staatsniveau in november. Hoewel het behoud van toegang tot het abortusmiddel een overwinning is voor de regering van Joe Biden, kan het ook Donald Trump helpen. De Republikein was als president verantwoordelijk voor het benoemen van de rechters die een einde maakten aan het landelijke abortusrecht. Maar hun beslissing is zo impopulair dat het Trumps campagne om opnieuw president te worden schaadt. Een verdere inperking van de mogelijkheden tot abortus had dit onderwerp nóg prominenter gemaakt in de verkiezingsrace.