Omstreden ambassadeur van Rwanda wordt minister

De omstreden ambassadeur van Rwanda in Nederland, Olivier Nduhungirehe, is woensdag door president Paul Kagame benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Nduhungirehe kwam eind mei in opspraak nadat NRC schreef over intimidatie en bedreiging van Rwandezen in Nederland.

De Rwandese ambassade in Den Haag speelt daarbij een sleutelrol. Zo bleek Nduhungirehe te beschikken over een anoniem account op X, dat hij gebruikte om tegenstanders van Kagames regime te intimideren. In België, waar hij ook ambassadeur was, loopt een justitieel onderzoek naar Nduhungirehe vanwege laster, smaad en intimidatie.

Na de berichtgeving eisten diverse partijen in de Tweede Kamer dat de ambassadeur op het matje zou worden geroepen. Kamerleden van VVD en D66 opperden een meldpunt voor leden van de Rwandese diaspora die zich geïntimideerd voelen. GroenLinks-PvdA eiste dat diplomaten die zich schuldig maken aan intimidatie, het land uit worden gezet.

Opvolger ook omstreden

De regering van president Kagame wordt door andere landen geprezen omdat hij stabiliteit bracht na de genocide van 1994, waarbij ongeveer 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s om het leven kwamen.

Keerzijde van Kagame’s regime, die sinds 2000 aan de macht is, is dat het iedere vorm van oppositie keihard de kop indrukt. Een van de middelen is politieke tegenstanders te beschuldigen van ontkenning van de genocide, of betrokkenheid daarbij.

Dat deed ambassadeur Nduhungirehe ook regelmatig bij critici van het regime in Nederland en België.

Zijn opvolger als ambassadeur in Nederland is onder tegenstanders van Kagames regime ook omstreden. Deze Alfred Gasana was jarenlang directeur-generaal van de Rwandese binnenlandse veiligheidsdienst en is sinds december 2021 minister van Binnenlandse Zaken. Hij wordt door politieke tegenstanders beschuldigd van betrokkenheid bij marteling en verdwijningen van dissidenten.


Lees ook

Rwandese ambassade in Den Haag intimideert en bedreigt critici van regime-Kagame in Nederland

Gloria Uwishema: „Ik neem mijn kinderen nooit mee naar bijeenkomsten van de Rwandese gemeenschap. Ik wil niet dat ze aan mij gelinkt worden.”