Het Duitse Flix, moederbedrijf van busvervoerder FlixBus, lijkt af te zien van een beursgang. Het bedrijf werkte al sinds vorige zomer toe naar een notering aan de beurs in Frankfurt, maar volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt heeft Flix een aantrekkelijker alternatief gevonden: het aantrekken van één grote, private investeerder.
Het bedrijf achter de felgroene bussen is in gesprek met de Zweedse investeerder EQT, zo melden bronnen rond het proces aan Handelsblatt. Die zou een belang van 30 procent willen, door de overname van bestaande aandelen of door nieuw kapitaal in het bedrijf te steken in ruil voor nieuwe aandelen. Flix en EQT wilden tegenover de krant niet op het nieuws reageren.
Flix (2 miljard euro omzet in 2023, ruim 3.000 werknemers) wordt volgens de betrokkenen gewaardeerd op zo’n 3,2 miljard euro. Dat bedrag ligt hoger dan de waardering die de begeleidende banken bij een beursgang konden garanderen, schrijft Handelsblatt. Flix mikte naar verluidt op een notering ergens in het tweede kwartaal, nog deze maand dus.
Twijfelachtig
Naast een hogere waardering is er volgens de Duitse zakenkrant nog een reden om van plan te veranderen: door de moeilijke marktomstandigheden in Duitsland is het twijfelachtig of een beursgang een succes zou worden. Zo liep de beursgang van Douglas in Frankfurt dit voorjaar uit op een zeperd. De Duitse parfumerieketen, ook actief in Nederland, hoopte op een prijs van 28 tot 30 euro per aandeel, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met 26 euro. En zelfs dat bleek te hoog: al op de eerste dag verloor Douglas fors en een klein kwartaal later is het aandeel nog 19,30 euro waard.
Flix zou niet het eerste Duitse bedrijf zijn dat bij nader inzien toch liever voor een private investeerder gaat. Vorige week besloot Sunrise Medical, een van de grootste rolstoelenmakers van de wereld, tot hetzelfde. Sunrise had de beursgang al aangekondigd, maar maakte een week voor de geplande datum bekend dat een Amerikaanse investeerder, Platinum Equity, het bedrijf overnam. Voor welk bedrag is niet bekend.
Sinds de oprichting in 2011 is FlixBus uitgegroeid tot de grootste busvervoerder van Europa. Het bedrijf is actief in meer dan veertig landen, van Europa tot Noord- en Zuid-Amerika. Naast bussen vervoert Flix ook met treinen onder de naam FlixTrain. In de Verenigde Staten nam het bedrijf enkele jaren geleden de langeafstandsbusaanbieder Greyhound over.
Investeerder EQT, uit Stockholm, geldt als een van de grootste private-equityinvesteerders ter wereld. De belegger heeft meer dan 230 miljard euro aan vermogen in beheer. EQT heeft onder meer belangen in tweedehandskledingplatform Vinted, de Nederlandse verwerker van betalingsverkeer Mollie en internetaanbieder Delta.