Podcast over arbeidsomstandigheden in Nederlands-Indië: ‘met dat rapport is nooit wat gedaan’

De vraag houdt schrijver en onderzoeker Reggie Baay al heel lang bezig: Wie was zijn grootmoeder? Ze was Javaanse, dat weet hij, ze werd weggestuurd door Baay’s Nederlandse grootvader toen ze een kind van hem had gebaard – Baay’s vader – en ze ging daarna in Deli op Sumatra werken als contractarbeider. Dat klinkt goed, menselijk, met prettige arbeidsvoorwaarden, maar dat blijkt allerminst het geval te zijn.

Al luisterend naar deze zeer zorgvuldig opgebouwde podcast, waarvoor zelfs een soundtrack werd gecomponeerd, ontvouwt zich een ontluisterend beeld van de aan slavernij grenzende arbeidsomstandigheden op de plantages in Nederlands-Indië.

Hoe was dat in godsnaam mogelijk, vraagt Baay zich af? De Nederlandse regering moet dit geweten hebben.

Uit het archief van Wilhelmina

Jazeker, beaamt emeritus hoogleraar Jan Breman. Hij heeft een rapport gevonden van begin twintigste eeuw over de misstanden. Er is nooit iets mee gedaan. Hij vond het rapport nota bene in het archief van koningin Wilhelmina, die zeer pro-koloniaal was. Wat wisten tabakshandelaren en sigarenfabrikanten die hun tabak betrokken van de plantage in Deli? We horen Cis van Abbe, kleinzoon van sigarenfabrikant Henri van Abbe, oprichter van het Van Abbemuseum. Cis wil, net als Baay en net als Michiel Eduard Donkersloot, ook een kleinzoon van een contractarbeider, de geschiedenis recht aankijken. Er is namelijk zo lang zo weinig gezegd, onder het tapijt geveegd, goed gevonden en getolereerd. De Nederlandse welvaart werd opgebouwd met inkomsten uit Nederlands-Indië, tot de bekostiging van de AOW na de Tweede Wereldoorlog aan toe. Baay: „Het is belangrijk dat we de geschiedenis van de contractarbeid in Deli kennen, het is een essentieel onderdeel van ons koloniale verleden in Indonesië. Een onbekend en verborgen onderdeel dat gevolgen heeft op persoonlijk vlak, maar ook maatschappelijk. We moeten weten wat onze voorouders als planters in Deli hebben gedaan, en we moeten weten wat onze voorouders als contractarbeiders in Deli hebben moeten ondergaan. Want als je niet weet wat je verleden is, weet je ook niet wat de toekomst moet zijn.”