Column | Hoesten in de schimmelwoning

Zwarte schimmelplekken op het plafond. Niet in de badkamer, maar in de slaapkamer. Dat heeft Suzanne Vergouwe (33) in Rotterdam. Ze spuit er iedere dag schimmelverwijderaar op en zet de ventilator aan. Iedere ochtend als ze wakker wordt, zijn haar ogen opgezet.

Haar dochter Lilly (11) is al uit die kamer verhuisd, naar een stretcher op de kamer van haar zus Joy (12). Die kamer heeft geen schimmel, maar is wel verzakt. Een knikker rolt snel van de ene kant van de kamer naar de andere. Lilly heeft haar stretcher zo ver mogelijk van het bed van Joy gezet. Om het gewicht te verdelen. De meisjes vrezen door de vloer te zakken.

Het gezin woont in Vreewijk, een tuindorp in stadsdeel Feijenoord. Het is een groene wijk, met kleine vooroorlogse woninkjes gebouwd voor de arbeiders die van het platteland naar de stad kwamen. Hun huis is er niet het enige met vochtproblemen. Rotterdam heeft duizenden schimmelwoningen, zegt Leefbaarraadslid Vanessa Bruin. In Vreewijk, Zuidwijk, Charlois, Bloemenhoef, IJsselmonde. Zij begon eind februari een schimmelmeldpunt. In een maand had ze al vierhonderd meldingen. Inmiddels zijn het er ruim vijfhonderd.

De meeste schimmelmelders huren van een woningbouwcorporatie. Die geeft vaak het advies goed te ventileren, extra te stoken of anti-schimmelspray te kopen. Symptoombestrijding, geen oplossing. Vanessa Bruin wil een structurele aanpak en de Rotterdamse gemeenteraad is het met haar eens. „Lekkages verhelpen, renoveren. Soms is sloop en nieuwbouw de enige oplossing.”

Maar geld en vaklui zijn schaars. De bewoners hebben andere zorgen dan een lekkende dakgoot. En in het oude moeras waarin Rotterdam is gebouwd, krijg je nooit plotsklaps alle verouderde woningen vochtvrij. Maar in ieder geval is er nu een meldpunt schimmelwoningen.

Het kan ook anders, mits je geld hebt. Neem de splinternieuwe torens die Rotterdam rond het centrum en aan de Nieuwe Maas bouwt, met hun glanzende entree, de pijlsnelle liften, hun grote, perfect geïsoleerde woningen, de ramen zonder kieren en met het schitterende uitzicht waar je van geniet zonder burengerucht. Dat zijn bepaald geen schimmelwoningen.

Het probleem is groter dan de schimmel. Joy en Lilly slapen vaak slecht omdat ze veel hoesten. Ze blijven dan thuis van school. Een Rotterdamse kinderlongarts zei onlangs tegen de regionale omroep Rijnmond dat ze in haar praktijk best veel kinderen ziet uit vochtige huizen. Net als kinderen die pal naast de snelweg wonen. En kinderen die zowel binnen áls buiten slechte lucht inademen.

Kinderen uit nieuwe, goed onderhouden huizen ziet ze veel minder.

Sheila Kamerman vervangt Gemma Venhuizen