Hongarije krijgt binnen NAVO een uitzonderingspositie inzake Oekraïne

Hongarije hoeft niet deel te nemen aan NAVO-activiteiten ten behoeve van Oekraïne, maar zal NAVO-steun voor Kyiv niet blokkeren. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán woensdag afgesproken met secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De benoeming van Mark Rutte tot nieuwe secretaris-generaal is daarmee een stapje dichterbij: Orbán had een ‘uitzonderingspositie’ min of meer als voorwaarde gesteld voor steun aan Rutte.

Om benoemd te worden voor de hoogste politieke functie bij de NAVO moet Rutte álle 32 bondgenoten achter zich krijgen. De teller bleef steken op 29 steunbetuigingen. Slowakije heeft zich nog niet gecommitteerd, Roemenië bracht president Klaus Johannis als kandidaat in het spel, Hongarije tekende openlijk verzet aan tegen Rutte.

Het bleef lang onduidelijk wat er precies nodig zou zijn om Hongarije over te halen om zich tóch achter Rutte te scharen. Vorige week legde Orbán in een vraaggesprek met Hongaarse media twee eisen op tafel. Hij wilde een uitzondering voor steun aan Oekraïne én hij eiste excuses voor felle kritiek die Rutte in het verleden heeft geuit naar aanleiding van anti-lhbti-wetgeving in Hongarije. Diplomaten zagen dat als goed nieuws: nu was er iets waarmee ze konden werken.

De ‘opt-out’ werd een opgave voor Stoltenberg. Woensdagochtend maakte hij op een gezamenlijke persconferentie met Orbán in Boedapest bekend dat met Hongarije is afgesproken dat het niet met militairen of geld hoeft bij te dragen aan NAVO-activiteiten in of ten behoeve van Oekraïne.

Verkiezingsbelofte

Stoltenberg doet daarmee overigens geen grote concessie. Formeel kon Hongarije al niet gedwongen worden tot deelname, maar Orbán wilde de Hongaarse uitzonderingspositie nog eens openlijk vastgelegd zien. Orbán verzet zich al twee jaar tegen westerse steun voor Oekraïne en probeert keer op keer EU-initiatieven te blokkeren of te traineren. Hij presenteerde de NAVO-afspraak in Boedapest als het inlossen van een verkiezingsbelofte.

Hongarije zal zich voor het overige aan zijn NAVO-verplichtingen houden en de Oekraïne-plannen van de overige 31 bondgenoten niet tegenhouden. Besluitvorming in de NAVO vindt plaats op basis van consensus.

Stoltenberg wil de NAVO een actievere rol geven in de westerse steun voor Oekraïne. Zo moet het bondgenootschap de training van Oekraïense soldaten coördineren. Ook wil Stoltenberg dat de NAVO zich voor langere tijd financieel committeert aan Oekraïne. Definitieve afspraken daarover moeten gemaakt worden op de NAVO-top volgende maand in Washington.

De tweede eis van Orbán, excuses van Rutte, ligt vooralsnog gevoeliger. Rutte is niet van plan openlijk excuses aan te bieden. De omstreden anti-lhbti-wetgeving is er nog steeds en de bezwaren daartegen staan nog recht overeind. Diplomaten zoeken nu naar een formulering waarmee Rutte én Orbán kunnen leven. Een reeks ontmoetingen van regeringsleiders in Europa de komende dagen beidt ruime mogelijkheden voor overleg in de marge. De VS, die Rutte graag als secretaris-generaal zien, willen dat de kwestie vóór de top in juli is opgelost.