Twee keer 28 en één keer 26 jaar celstraf voor hoofdverdachten in moordzaak Peter R. de Vries

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag het vonnis uitgesproken tegen negen mannen verdacht van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries in juli 2021. Schutter Delano G. en chauffeur van de vluchtauto Kamil E. zijn schuldig bevonden aan het medeplegen van de moord op De Vries. Zij krijgen een celstraf van 28 jaar.

Ook moordmakelaar Krystian M. is schuldig bevonden aan de moord op De Vries. „Krystian M. heeft bij de planning en uitvoering zo’n grote rol gespeeld dat hij als medepleger moet worden gezien”, aldus de rechtbank. Hij krijgt een celstraf van 30 jaar, minus 47 maanden die M. al heeft gekregen in een aanpalend dossier. Zijn straf komt daarmee uit op 26 jaar en 1 maand.

Geen levenslang

Het Openbaar Ministerie had drie keer levenslang geëist, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. „Er is sprake van een enkelvoudige moord en de verdachten zijn niet eerder voor een dergelijk delict veroordeeld.” Kamil E., Delano G. en Krystian M. hebben volgens de rechters wel „planmatig gehandeld bij de voorbereiding van het neerschieten van Peter R. de Vries”, en zijn dus schuldig. „Er was sprake van een vooropgezet plan.”

Ze hebben hiermee „onherstelbaar leed toegebracht aan zijn vrienden, familie en andere nabestaanden. Daarnaast hebben het neerschieten van De Vries op 6 juli en zijn dood op 15 juli 2021 geleid tot een golf van ontzetting in Nederland”.

Ook de Poolse wapenleverancier Konrad W. is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord, en krijgt een celstraf van 14 jaar. Twee terechtgestelde mannen die de aanslag hebben gefilmd en de beelden hebben verspreid zijn ook medeplichtig aan de moord, aldus de rechtbank. „In plaats van De Vries te helpen, filmden ze hem.” Zij krijgen ieder een straf van 10 jaar.

Vrijspraak

De rechtbank oordeelt dat alle negen verdachten geen lid zijn van een samenwerkingsverband of criminele organisatie. Dat betekent dat drie verdachten hiermee volledig zijn vrijgesproken, omdat zij alleen werden verdacht van mogelijke deelname aan een criminele organisatie.

Volgens het OM zou er in deze zaak ook sprake zijn van een terroristisch oogmerk. Dat vanwege de intentie van de verdachten om de maatschappij angst aan te jagen door beelden van de aanslag op De Vries te maken en te verspreiden op sociale media. De rechtbank heeft die kwalificatie niet overgenomen: „Dat de rechtsorde ernstig is geschokt, betekent niet dat er sprake is van terroristisch oogmerk.” Alle verdachten zijn op dat punt vrijgesproken.