De Holocaust níét verwerken, dat kan ook, in originele film ‘Treasure’

De holocaustfilm heeft zo zijn eigen regels. Zo draait het in de ‘verwerkingsfilm’ om overlevers en hun kinderen. Pa of ma zijn door een leven van zwijgen en ontkenning verzuurd, de film werkt toe naar een moment van herbeleving, hoe kort ook, waardoor kinderen hun dichtgeklapte ouders beter begrijpen.

Dat script wekt soms balorigheid in de hand, zoals in documentaire Pizza in Auschwitz (2008), waar een holocaustoverlever zijn kinderen overhaalt een nacht met hem in Auschwitz-Birkenau door te brengen en zij daar pizza proberen te laten bezorgen. Ook speelfilm Treasure speelt lichtvoetig met de regels en werd daarvoor gestraft met zuinige kritieken. Jammer, want het is een charmante ‘verwerkingsfilm’ met een aanstekelijk ‘odd couple’: ieders favoriete oom Stephen Fry als exuberante overlever Edek versus Lena Dunham als zijn stuurse dochter Ruth.

Anno 1991 arriveren we met muziekjournalist Ruth in Warschau: grauwe mist en beton met al wat kleurige flarden kapitalistische wansmaak. Ruth wist haar vader Edek, die Auschwitz overleefde, over te halen tot een ‘heritage tour’ en regelde alles tot in de puntjes. Maar dat is buiten pa gerekend, een flamboyante agent van de chaos met een (te) vet Pools accent. Hij heeft weinig trek in herbeleving van zijn trauma’s en saboteert het reisplan. Maar Ruth zet door: vader en dochter belanden in Lodz, bij de oude fabriek van opa, en ten slotte in Auschwitz.

Ruth – introvert, zorgelijk, geneigd tot troost-eten – heeft de illusie dat de waarheid hen zal bevrijden. Ze spelt de biografie van Auschwitz’ leider Rudolf Höss, besteedt een klein fortuin aan het terugkopen van familieservies en -kleding van een Poolse uitvreter die dat eigenlijk gejat heeft. Pa vindt het oude troep; ondanks zijn nare ervaringen met Pools antisemitisme is hij vooral geïnteresseerd in vrienden maken, vrouwen versieren, zingen en pimpelen.

Leeft Edek zo fanatiek in het heden om zijn verleden te verdringen? Zou zomaar kunnen, maar Ruths gewroet brengt Edeks breekpunt nauwelijks dichterbij. Hij heeft een aangename ‘coping strategy’, een emotioneel pantser dat hem als gegoten zit. Ziet hij alsnog het verleden onder ogen – herbeleven is te veel gezegd – dan lijkt dat vooral om Ruth te plezieren. Nadat hij heeft ingezien dat hij het altijd zo druk had met bonhomie dat hij geen oog voor haar had. Dat zij misschien helemaal niet zo dol is op dat koosnaampje pumpkin, pompoentje.

Treasure is een aangenaam meanderende roadmovie die lichtheid vindt in een onopgeloste vader-dochterrelatie en holocaustverwerking. Of beter: niet-verwerking door een man die dat graag zo houdt. Al met al best origineel.