Wat vindt NRC | Macrons gok treft niet alleen Frankrijk maar de hele Europese Unie

Soms moet je risico’s nemen. Dat is, sinds hij in 2014 minister werd onder de wat minder stoutmoedige president Hollande, een lijfspreuk van Emmanuel Macron. Hij stapte uit de regering, begon een eigen partij en werd, geholpen door het uitvallen van een frauderende tegenkandidaat, met een Europese agenda onverwacht de jongste president van de vijfde Franse republiek. Door zijn slimme electorale strategie hingen de twee partijen die Frankrijk ruim vijftig jaar bestuurd hadden zodanig in de touwen dat ze van het verlies nog altijd niet geheel bekomen zijn. Sindsdien draait elke verkiezing uit op een tweestrijd tussen de centrumpartij van Macron en het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen.

Het risico dat Macron zondagavond nam is van een andere orde. Door nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven, zet hij niet alleen zijn eigen nalatenschap als president op het spel, maar brengt hij ook de stabiliteit in de Europese Unie onnodig in gevaar.

De kans bestaat dat hij als president na de verkiezingen in cohabitation moet samenwerken met een regering onder leiding van een RN-premier. De president gaat zelf over defensie en buitenlands beleid, dus de Franse positie tegenover bijvoorbeeld Oekraïne zal mogelijk niet direct veranderen. Het gevaar zit ’m vooral in binnenlandse stagnatie in de op een na grootste economie van de EU. Dat raakt de eurozone en daarmee EU als geheel. Na jaren van hervormen staat de Franse economie er ondanks nog altijd hoge werkloosheid beter voor dan vóór Macrons aantreden. Dat project is alleen nog niet voltooid en zal met het RN, dat bijvoorbeeld de pensioenleeftijd terug wil brengen naar 62 jaar, vastlopen.


Lees ook

Macron zoekt naar nationale eenheid tegen partij Le Pen, maar links en rechts werken niet mee

Eric Ciotti, de leider van het conservatief-rechtse Les Républicains, kondigde dinsdag onverwacht aan dat hij wel wil samenwerken met de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen.

Dat de klus er nog niet op zit, zal voor een deel de motivatie zijn voor de gok die Macron neemt. Sinds 2022 regeert hij in een soort permanente crisissfeer zonder absolute meerderheid. De oppositie wilde al langer een motie van wantrouwen indienen tegen de regering van premier Attal. De president kiest de vlucht naar voren en toont daarbij vertrouwen te hebben in de veerkracht van de Franse democratie. Dat is op zichzelf bewonderenswaardig. „Niets is republikeinser dan het woord teruggeven aan het volk”, zei hij met gaulliaanse bravoure. „Het is tijd voor duidelijkheid.” De Fransen zullen zich, denkt hij, „niet van de buitenwereld afsluiten of vallen voor demagogie”.

Zondag bij de Europese verkiezingen haalde het RN zijn hoogste score ooit: 31,4 procent. Alle radicaal-rechtse partijen bij elkaar kregen bijna 40 procent. Maar Fransen stemmen nationaal anders dan bij EU-verkiezingen. De twee rondes, waarbij je pas een zetel wint als je een absolute meerderheid hebt, heeft altijd een dempende werking op de extremen gehad. Maar het is niet gezegd dat dit nu opnieuw gebeurt.

De dynamiek is immers in het voordeel van het RN. De partij heeft zich met premierskandidaat Jordan Bardella een voor veel Fransen acceptabel imago aangemeten. Het is ook Macron aan te rekenen dat Fransen niet door dat imago heenkijken en niet zien dat het RN geen serieuze oplossingen biedt voor de problemen waar hun land voor staat. Hij heeft te weinig gedaan om de oorzaken van de steun voor het RN weg te nemen. Het gevoel van déclassement, achterstelling, is in grote lagen van de bevolking volgens onderzoeken niet minder dan in 2017. Door steeds doelbewust aan te sturen op een tweestrijd heeft hij het RN verder genormaliseerd.

Politiek doet ertoe, liet Macron zondag zien. Maar het ‘macronisme’ loopt op zijn laatste benen, zijn partijgenoten hopen zelfs dat de alomtegenwoordige president in de campagnes uit beeld blijft. Te veel zelfvertrouwen kan tot onomkeerbare schade leiden. De man die beloofde de Europese samenwerking vlot te trekken, sleurt nu de hele Unie mee in de Franse vertrouwenscrisis.