Giorgia Meloni had haar gezicht sterk verbonden aan deze Europese verkiezingscampagne. Door zelf de Europese lijst te trekken, zonder de bedoeling ook zitting te nemen in het Europees Parlement, riep ze eigenlijk in Italië zelf een referendum uit over haar bewind. Ze is nu bijna twee jaar aan de macht. De Italianen hebben haar niet teleurgesteld, en maakten duidelijk dat ze haar rechtse regeringsbeleid zeker lusten. Een belangrijke kanttekening: met een opkomst van iets minder dan 50 procent was het enthousiasme voor deze stembusgang erg lauw.
Meloni werd premier in oktober 2022, nadat ze een maand eerder de verkiezingen had gewonnen met 26 procent van de stemmen voor haar radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia (Broeders van Italië), die de wortels in het neofascisme heeft. Bij die score lag zondagavond haar lat: ze wilde het beter doen dan bij de parlementsverkiezing van 2022, om van een echte overwinning te kunnen spreken.
Die missie is overduidelijk geslaagd. De Italianen konden zondagavond gaan stemmen tot 23 uur, waarna de exitpolls meteen aangaven dat Fratelli d’Italia de grootste partij van Italië was gebleven. In de kiesprojecties, gebaseerd op gedeeltelijke resultaten, liep de voorsprong van Meloni’s partij steeds verder uit, richting de 29 procent.
Lees ook
Schrijver Antonio Scurati over populisme en radicaal-rechts: ‘Het ware gevaar schuilt in de dagelijkse erosie van de democratie’
Meloni laat haar twee partners in de coalitieregering, de Lega van de radicaal-rechtse Matteo Salvini, en het rechts-liberale Forza Italia van Antonio Tajani, ver achter zich. Forza Italia (9 procent) stak op basis van voorlopige resultaten de Lega voorbij, die bungelde rond 8,5 procent. Vijf jaar geleden was Salvini nog dé revelatie van de Europese verkiezingen, met 34 procent. Sindsdien is hij in vrije val. Als Forza Italia zijn Lega-partij voorbijsteekt, lijkt zijn lot als Lega-partijvoorzitter bezegeld.
Belangrijk politiek succes
„Giorgia Meloni boekt zonder enige twijfel een belangrijk politiek succes, op persoonlijk vlak én voor haar partij”, zegt Franco Pavoncello, politicoloog en rector van de Amerikaanse John Cabot universiteit in Rome. „Niet alleen zet ze een puik resultaat neer in Italië, ze versterkt ook flink haar positie op Europees vlak. Meloni is in deze Europese verkiezing de enige regeringsleider die door de kiezer wordt beloond.”
Italië is de derde grootste economie van de eurozone. De leiders van de eerste en de tweede economie hebben zondagavond een opdoffer gekregen. In Duitsland moest kanselier Olaf Scholz pijnlijk vaststellen dat het extreemrechtse AfD hem had voorbijgestoken. En in Frankrijk leed president Emmanuel Macron een zware verkiezingsnederlaag tegenover het Rassemblement National van Jordan Bardella en Marine Le Pen. Hun verlies maakt Meloni’s verkiezingszege en vooral haar politieke winst in Europa nog groter. ,,Haar impact in Europa is nooit zo groot geweest als nu”, zegt Pavoncello.
De vraag rijst wat Giorgia Meloni van plan is met die politieke winst. Haar partij Fratelli d’Italia zit nu in de Europese fractie van de conservatieven en hervormers (ECR). Ze zou in de verleiding kunnen komen om één grote ‘superfractie’ te vormen van ECR en (delen van) de uiterst rechtse fractie Identiteit en Democratie (ID). Marine Le Pen, wier partij Rassemblement National lid is van ID, trok vóór deze verkiezing al aan Meloni’s mouw.
Er zijn voordelen verbonden aan zo’n grote fractie, op het gebied van spreektijd, financiële middelen en invloed in het Europees parlement. Maar de risico’s lijken door te wegen: Meloni wilde zich het voorbije anderhalf jaar in Europa profileren als de staatsvrouw die stabiliteit en kalmte bracht in Italië, en het Europese en Navo-beleid strak volgde inzake Oekraïne. Ze zocht toenadering tot de Duitse Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen (Europese Volkspartij, EVP), en de twee vrouwen werden close. „Meloni gaat zich nu niet marginaliseren”, denkt Pavoncello, „door zo’n superfractie te vormen ter rechterzijde van de EVP.”
Lees ook
Winst van radicaal-rechts brengt in grote EU-landen politieke orde uit balans
Italiaanse invloed in Europa
Meloni wil invloed voor Italië in Europa. En die invloed kan ze veel beter verzilveren door dichtbij Von der Leyen te blijven staan, én door voor Italië straks een belangrijke portefeuille in de nieuwe Europese Commissie binnen te halen. Bijvoorbeeld economische zaken.
Voorts wil de Italiaanse premier haar invloed in Europa gebruiken om sterk te blijven wegen op het steeds strengere Europese migratiebeleid en op een afzwakking van de Europese Green Deal. Von der Leyen zal hoe dan ook rekening moeten houden met Meloni, gezien haar sterk toegenomen politieke gewicht in de Europese Raad, als premier van een belangrijke Europese lidstaat en economie.
In Europa boekte uiterst rechts verder winst, en in Italië bevestigt de kiezer zijn geloof in deze radicaal-rechtse premier. Maar Italië is een gespleten land. Afgetekend op nummer twee staat immers de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD) van Elly Schlein, met 24,5 procent. „Een zeer puike prestatie van de centrumlinkse Italiaanse oppositieleider”, zegt Pavoncello, die concludeert dat „Meloni en Schlein allebei politici zijn die met zulke scores het politieke toneel in Italië geruime tijd zullen blijven domineren.”