Serieuze uitdager van Orbán staat op in EU-verkiezingen

Péter Magyar, de uitdager van de Hongaarse premier Viktor Orbán, heeft de hooggespannen verwachtingen over zijn politieke doorbraak waargemaakt.

Magyars partij Tisza haalt volgens de voorlopige verkiezingsuitslag, gebaseerd op 60 procent van de getelde stemmen, 31 procent van de stemmen. Daarmee overtreft de nieuwe oppositiepartij de peilingen. Regeringspartij Fidesz, in de peilingen goed voor circa 50 procent, haalt volgens de voorlopige uitslag 43,7 procent van de stemmen.

Met deze uitslag krijgt Fidesz elf zetels in het Europees Parlement, twee minder dan ze hadden. Tisza krijgt zeven zetels en is daarmee in één klap de tweede Hongaarse partij in het parlement. De kleinere partijen verliezen flink: DK (Demokratikus Koalíció) raakt twee van de vier zetels kwijt, de liberale partij Momentum verdwijnt uit het parlement. Hongarije heeft in totaal 21 zetels in het parlement.

Dat er voor de Hongaren iets op het spel stond, blijkt uit het opkomstpercentage: 56 procent. Maar ook buiten Hongarije worden de verkiezingen met spanning gevolgd. Een serieuze uitdager van Orbán is een zeldzaam verschijnsel. Magyar keerde zich in februari tegen de politieke elite waar hij zelf lange tijd deel van uitmaakte. Zijn intensieve campagne, met veel optredens in de provincie, slim gebruik van sociale media en een focus op de strijd tegen corruptie binnen Fidesz, haalde veel kiezers naar Tisza.


Lees ook
dit profiel van Péter Magyar

Péter Magyar in  maart dit jaar bij een antiregeringsprotest in Boedapest.

Winst uit overige oppositie

„We hebben de apathie verslagen”, zei Magyar zaterdag bij een grote verkiezingsbijeenkomst in Boedapest. „We geven elkaar hoop. We zijn een land aan het bouwen waar geen links en geen rechts is – alleen Hongaars.” ‘Magyar’ betekent ‘Hongaars’. Ondanks zijn grote succes bij deze verkiezingen is Magyar, die vooral vooruitkijkt naar de parlementsverkiezingen in 2026 en zelf niet naar Brussel gaat, nog geen bedreiging voor Orbáns machtspositie. Tisza haalt vooral stemmen weg bij de andere oppositiepartijen, niet zozeer bij Fidesz-kiezers.

In Brussel en andere EU-landen leeft de hoop dat de zeven Europarlementariërs van Tisza, die vrijwel zeker deel gaan uitmaken van de christen-democratische EVP, de Hongaarse koers in de EU een beetje kunnen bijsturen. Orbán, die weigert te kiezen tussen Rusland en het Westen, saboteert het Europese buitenlandse beleid. Hij is tegen militaire steun voor Oekraïne omdat hij streeft naar Hongarije als „een eiland van vrede”. EU-leiders vrezen Hongarijes voorzitterschap van de EU, vanaf 1 juli tot eind dit jaar.

Tegelijk met de Europese verkiezingen vonden in Hongarije lokale verkiezingen plaats, voor burgemeesters en gemeenteraadsleden in het hele land. Spannend is vooral de strijd om het burgemeesterschap van Boedapest en de tweede stad Debrecen, respectievelijk anti- en pro-Orbán. In Boedapest was zondagavond laat nog een spannende race gaande tussen de zittende progressieve burgemeester Gergely Karácsony en Dávid Vitézy, die geen kandidaat is namens Fidesz maar wel door Fidesz wordt gesteund.