Heel bitter, noemde de secretaris-generaal van de SPD, Kevin Kühnert, het resultaat dat de Duitse sociaaldemocraten zondag behaalden. De partij van kanselier Olaf Scholz bleef volgens de exitpolls steken op 14 procent. De sociaaldemocraten hadden Olaf Scholz’ hoofd op vrijwel iedere verkiezingsposter gezet, en daarmee de Europese verkiezingen tot een populariteitsstemming over de kanselier en zijn regering gemaakt. Resultaat: een dikke onvoldoende.
Grote winnaar van de verkiezingen is de CDU/CSU, die 30 procent haalde en daarmee verreweg de grootste is. Op plek twee komt met 16 procent de radicaalrechtse Alternative für Deutschland (AfD), ondanks een door schandalen geplaagde campagne.
Het slechte resultaat van de sociaal-democraten, en de al even slechte resultaten van Scholz’ coalitiepartners, de Groenen (12 procent) en FDP (5 procent), bracht de CDU-secretarisgeneraal Carsten Linneman tot het voorstel dat Scholz in de Bondsdag de ‘vertrouwensvraag’ stelt, dus laat zien dat hij en zijn regering nog een meerderheid hebben in het parlement. Als hij die verliest, moeten er nieuwe verkiezingen komen. Ook CDU-voorzitter en oppositieleider Friedrich Merz stelde dat het „zo niet verder kan gaan”.
Economie
Een belangrijke reden voor de impopulariteit van de regering Scholz is de voor veel mensen zeer merkbare inflatie en stagnerende economische groei. Ook lijken de coalitiepartners SPD, Groenen en FDP met elkaar van de ene crisis in de andere te rollen, waarbij Scholz vaak schittert in afwezigheid. Voor de SPD-campagne was het sleutelwoord ‘vrede’. De sociaaldemocraten hoopten kennelijk diepgewortelde pacifistische sentimenten bij de kiezers wakker te kussen. Een aanzienlijk deel van de SPD is nog altijd huiverig over de Duitse wapenleveranties aan Oekraïne. Toch levert de Bondsregering veel wapens, meestal in navolging van wat de VS besluiten. Dat maakt de boodschap van ‘vrede’ voor zowel pacifisten als voor de meer pro-Oekraïense kiezers nauwelijks overtuigend.
De CDU/CSU profiteert van de ontevredenheid over de regering Scholz, maar verloor ook ruim een half miljoen kiezers aan de AfD. De AfD werd de grootste partij in de deelstaten in het voormalige Oost-Duitsland, waar 27 procent op de AfD stemde. Zelfs partijvoorzitters Alice Weidel en Timo Chrupalla leken in een tv-interview verrast dat de partij het zo goed had gedaan. De nummers 1 en 2 op de lijst voor de AfD mochten in de afgelopen weken niet meer publiekelijk optreden van het partijbestuur omdat ze de campagne alleen maar leken te schaden. Naar nummer 2, Peter Bystron, loopt een onderzoek omdat hij geld van het Kremlin zou hebben aangenomen. Een medewerker van de nummer 1 op de lijst, Maximilian Krah, is gearresteerd op verdenking van spionage voor China. Bovendien zei Krah enkele weken geleden dat niet alle SS’ers criminelen waren, wat een reden voor Marine Le Pen (RN) was om toekomstige samenwerking met de AfD uit te sluiten.
Lees ook
Omstreden AfD-lijsttrekker zoekt na alle ‘drek’ de vlucht naar voren
Begin dit jaar gingen miljoenen Duitsers de straat op om te protesteren tegen de AfD en tegen extreemrechts, nadat enkele AfD’ers hadden deelgenomen aan een conferentie waarbij werd gepland miljoenen Duitsers die niet voldoende waren aangepast het land uit te zetten. Maar volgens een enquête van omroep ARD maakt het ruim 80 procent van de AfD-kiezers „niet uit” dat de partij ten dele extreemrechts is, zolang ze maar de juiste onderwerpen agendeert. Hét onderwerp voor de AfD is migratie. Mogelijk heeft de dood van een politieagent, die vorige week in Mannheim door een islamist werd neergestoken, de AfD bij de eindspurt van de campagne geholpen.
Nieuwkomer
Naast de AfD won ook de linksconservatieve partij van Sahra Wagenknecht fors. De partij, die de voormalige Die Linke-politica in januari oprichtte, haalde 6 procent. In het behoudende Duitse partijenlandschap is dat voor een nieuwkomer een goede uitkomst. Het ‘Bündnis Sahra Wagenknecht’ (BSW) richt zich met name op bestaanszekerheid, én op goede betrekkingen met Rusland. Juist ook in Oost-Duitsland deed Wagenknecht het goed, daar haalde het BSW 13 procent van de stemmen.
In september zijn deelstaatverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Saksen, Thüringen en Brandenburg. De verkiezingen van zondag worden alom beschouwd als graadmeter hoe het in september zal uitpakken, en of de CDU, de voornaamste concurrent van de AfD, tegen die tijd een kans maakt. In de drie deelstaten staat de AfD officieel te boek als extreemrechts. Volgens de uitkomsten van zondag krijgt de CDU het nog zwaar: met een resultaat van gemiddeld 20 procent in de Oost-Duitse deelstaten liggen de christendemocraten ruim achter de AfD (27 procent).
De drie regeringspartijen in Berlijn behalen in de Oost-Duitse deelstaten samen slechts 20 procent. De progressieve partijen staan in de oostelijke deelstaten onder grote druk, en niet alleen politieke druk: tijdens de campagne werden meerdere vertegenwoordigers van Groenen en SPD aangevallen. SPD-Europarlementariër Matthias Ecke werd bij het ophangen van campagneposters het ziekenhuis in geslagen. Als nummer 10 op de lijst is het resultaat van de SPD goed genoeg om zijn terugkeer in het Europees Parlement te garanderen – Duitsland heeft bijna honderd zetels in het EP, waardoor één procent ongeveer gelijk staat aan één zetel. Ook enkele AfD-politici werden in de campagne doelwit van geweld.