Vermogen van zonnepanelen op woningen met ongeveer een derde gegroeid

Duurzame energie Vorig jaar hebben bijzonder veel huishoudens zonnepanelen op het dak gelegd. Netbeheerders roepen hen op om vooral stroom te gebruiken als de zon schijnt.

Netbeheerders spreken van een „historische groei”.
Netbeheerders spreken van een „historische groei”.

Foto: Kees van de Veen

Het vermogen van zonnepanelen op daken van woningen in Nederland is in 2022 gegroeid met meer dan 30 procent. Dat meldt brancheorganisatie Netbeheer Nederland vrijdag op basis van cijfers van de meeste netbeheerders in Nederland. De bedrijven die over het elektriciteitsnet gaan, spreken van een „historische groei”.

Netbeheerder Stedin zag het vermogen van zonnepanelen op huizen in de provincie Utrecht bijvoorbeeld stijgen met 41 procent en in Zeeland met 24 procent. Liander, in vijf provincies actief, mat een toename van 17 procent. Twee kleine netbeheerders zijn niet in de cijfers meegenomen, maar volgens een woordvoerder van Netbeheer Nederland maakt dat op landelijke schaal weinig uit.

De netbeheerders spreken hun zorgen uit over de capaciteit van het stroomnet. Als de zon schijnt en huishoudens gebruiken op dat moment juist weinig stroom, leveren de zonnepanelen elektriciteit terug aan het stroomnet, waar veel kabels al aan hun limiet zitten. Netbeheer Nederland roept consumenten dan ook op: „Zet de wasmachine aan wanneer de zon schijnt.”

Het komt met enige regelmaat voor dat zonnepanelen moeten worden uitgeschakeld omdat het stroomnet de elektriciteit niet kan verwerken. Volgens cijfers van Netbeheer Nederland lopen huishoudens zo ongeveer één procent van hun zonuren mis. „We moeten het net niet als een grote batterij willen gebruiken waar we alle opgewekte stroom naartoe sturen.”

Stroom wegstrepen

De Tweede Kamer debatteerde deze maand over het afschaffen van de salderingsregeling, die ervoor zorgt dat huishoudens de opbrengst van hun zonnepanelen mogen wegstrepen tegen de stroom die ze verbruiken. Op dit moment lijkt er onvoldoende steun voor afschaffing.

Zonder de regeling was het aantal zonnepanelen afgelopen jaar minder hard gegroeid, erkent de woordvoerder van Netbeheer Nederland. „Maar met de dalende prijzen van zonnepanelen en de stijgende energieprijzen is het ook zonder salderen financieel aantrekkelijk om panelen aan te schaffen.”


Lees ook De coalitie stond tot haar verbazing alleen bij het afschaffen van de subsidie op zonnepanelen