Rechter: klimaatactivist mag niet meedoen aan blokkade A12

Klimaataprotest De rechter kon volgens ANP niet oordelen of het Openbaar Ministerie klimaatactivist Lucas Winnips terecht heeft verboden naar de demonstratie van Extinction Rebellion te gaan. Het gebiedsverbod blijft daarom in stand.

Advocaat Willem Jebbink (L) en activist Lucas Winnips, vrijdag in de rechtbank voor het kort geding.
Advocaat Willem Jebbink (L) en activist Lucas Winnips, vrijdag in de rechtbank voor het kort geding.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Klimaatactivist Lucas Winnips mag zaterdag niet naar de blokkade van de A12 in Den Haag die Exinction Rebellion (XR) organiseert. De voorzieningenrechter van de stad kon vrijdag volgens persbureau ANP niet oordelen of het Openbaar Ministerie de activist terecht heeft verboden naar de demonstratie te gaan, en heeft daarom het gebiedsverbod in stand gehouden.

Dinsdag komt de zaak opnieuw voor de rechter, schrijft ANP, maar de actie op de snelweg is dan al geweest.

Winnips werd vorige week in het Noord-Hollandse Castricum aangehouden omdat hij op Twitter had opgeroepen opgeroepen om mee te doen aan de snelwegblokkade, schrijft NH Nieuws. Hij werd verdacht van opruiing en mocht vanaf dat moment niet meer op het deel van de A12 komen dat de klimaatactivisten zaterdag willen blokkeren. Donderdagochtend vroeg werden nog eens zes klimaatactivisten opgepakt.

Actie gaat door

Tessel Hofstede, woordvoerder en activist van XR, wist nog niet van de uitkomst van het kort geding. „O, shit, ik zat vol spanning te wachten”, zegt ze. „Ik was zelf een van de zes die gisteren is gearresteerd.”

Hofstede: „Het is heel naar en heel pijnlijk om zo als crimineel behandeld te worden. Ik word er heel verdrietig van. Het klopt niet dat wij vast zitten terwijl de kapitalistische boeven vrij rondlopen.”

Voor de actie is het goed nieuws, brengt Hofstede daartegenin. „Want die wordt alleen nog maar veel groter dan we hadden verwacht.” XR verwacht op dit moment 1.100 deelnemers aan de blokkade, en daarnaast honderden mensen bij een ondersteunende demonstratie op de Prins Clauslaan.

Dit bericht wordt aangevuld.


Lees ook Preventief optreden tegen klimaatactivisten verontrust Amnesty